Η Ινδία και η Ρωσία ανέστειλαν τις προσπάθειες διευθέτησης του διμερούς εμπορίου σε ρουπίες, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που απέτυχαν να πείσουν τη Μόσχα να αποδεχθεί πληρωμές σε ρουπίες, δήλωσαν στο Reuters δύο ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μια πηγή με άμεση γνώση του θέματος

Πρόκειται για μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τους ινδούς εισαγωγείς φθηνού πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία, οι οποίοι προσδοκούσαν έναν μόνιμο μηχανισμό πληρωμής σε ρουπίες προκειμένου να μειωθεί το κόστος μετατροπής των νομισμάτων.

ΟΗΕ: Η Ινδία ξεπερνά την Κίνα και γίνεται η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου

Με υψηλό εμπορικό χάσμα υπέρ της, η Ρωσία πιστεύει ότι θα καταλήξει με ετήσιο πλεόνασμα σε ρουπίες αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν αναπτυχθεί ένας τέτοιος μηχανισμός και αισθάνεται ότι η συσσώρευση ρουπίας είναι «μη επιθυμητή», δήλωσε ανώνυμα στο Reuters ένας Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας, η Κεντρική Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας και οι ρωσικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η ρουπία δεν είναι πλήρως μετατρέψιμη. Το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών είναι επίσης μόλις 2% περίπου και αυτοί οι παράγοντες μειώνουν την ανάγκη για άλλες χώρες να κρατούν ρουπίες.

Η Ινδία άρχισε να εξερευνά έναν μηχανισμό διακανονισμού πληρωμών σε ρουπίες με τη Ρωσία λίγο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, αλλά δεν έχει αναφερθεί κάποια συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε ρουπίες. Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε δολάρια, αλλά ένα αυξανόμενο ποσό πραγματοποιείται σε άλλα νομίσματα όπως το ντιράμ των ΗΑΕ.

Οι δύο πλευρές μίλησαν για διευκόλυνση του εμπορίου σε τοπικά νομίσματα, αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές δεν επισημοποιήθηκαν.

Γουάν αντί για ρουπία

Η Ρωσία δεν επιθυμεί να κρατά ρουπίες και θέλει να πληρώνεται σε κινεζικό γουάν ή άλλα νομίσματα, δήλωσε ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ινδίας που συμμετείχε στις συζητήσεις.

«Δεν θέλουμε να πιέσουμε άλλο τον διακανονισμό της ρουπίας, αυτός ο μηχανισμός απλά δεν λειτουργεί. Η Ινδία έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να λειτουργήσει, αλλά δεν βοήθησε», σημείωσε μια τρίτη πηγή σε γνώση των εξελίξεων.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι, οι εισαγωγές της Ινδίας από τη Ρωσία έχουν πενταναπλασιαστεί καθώς έχουν διαμορφωθεί στα 51,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 5 Απριλίου, από 10,6 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ινδίας.

Το πετρέλαιο με έκπτωση αποτέλεσε μεγάλο μέρος των εισαγωγών της Ινδίας, καθώς δωδεκαπλασιάστηκαν την περίοδο αυτή. Οι εξαγωγές από την Ινδία την ίδια περίοδο μειώθηκαν ελαφρά στα 3,43 δισ. δολάρια από 3,61 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, είπε ο αξιωματούχος.

Αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αφού ο μηχανισμός διακανονισμού της ρουπίας δεν λειτούργησε, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το εμπόριο με τη Ρωσία συνεχίζεται παρά τις κυρώσεις και τα προβλήματα πληρωμών.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε ορισμένες πληρωμές σε ντιράμ και μερικά άλλα νομίσματα, αλλά η πλειονότητα εξακολουθεί να είναι σε δολάρια. Ο διακανονισμός γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιούνται και τρίτες χώρες», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι Ινδοί έμποροι επίσης διακανονίζουν ορισμένες από τις εμπορικές πληρωμές εκτός Ρωσίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Χρησιμοποιούνται τρίτα μέρη για τη διευθέτηση του εμπορίου με τη Ρωσία. Δεν υπάρχει απαγόρευση συναλλαγών με άλλες χώρες μέσω SWIFT. Επομένως, οι πληρωμές γίνονται σε τρίτη χώρα που το δρομολογεί ή το αντισταθμίζει στις συναλλαγές της με τη Ρωσία», εξήγησε άλλος αξιωματούχος.

Σχετικά με το εάν τα χρήματα διοχετεύονταν επίσης μέσω Κίνας, ο αξιωματούχος απάντησε καταφατικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή