Μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα… περιφέρεται από πάροχο σε πάροχο και απειλεί να τινάξει στον αέρα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να φουσκώνει όλο και περισσότερο τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πρόκειται για τα φέσια που αφήνουν ομάδες καταναλωτών στους πρώην παρόχους ρεύματος με τους τελευταίους να έχουν απωλέσει το δικαίωμα αποκοπής των μετρητών τους.

Εταιρείες ενέργειας: Γιατί δεν μπορούν να κόψουν το ρεύμα στους μπαταχτσήδες

Το κόλπο

Στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν βρει ορθάνοιχτα παράθυρα της νομοθεσίας και γυρνάνε από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.

Ο νόμος της κυβέρνησης με τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο τιμών που είναι σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς την επίβολη οικονομικού προστίμου για το πρόωρο σπάσιμο του συμβολαίου τους. Αυτή η απελευθέρωση… σε συνδυασμό με μία προ τριετίας απόφαση του ΣτΕ η οποία κατάργησε την υποχρέωση του καταναλωτή να διακανονίζει τις οφειλές του πριν αλλάξει πάροχο, γέννησε μία νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών…

Στα 500 εκ. ευρώ τα φέσια

Χθες ο γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» – εταιρείας ενέργειας θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας – αποκάλυψε πως τα φέσια του λεγόμενου κι ως «ενεργειακού τουρισμού» ανέρχονται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, τα χρέη αυτά ήταν ανύπαρκτα προ τριετίας. Δημιουργήθηκαν, τα τελευταία τρία χρόνια και ίδιως την περίοδο της κρίσης.

Οι εταιρείες αν και στέλνουν εντολές στον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπή του ρεύματος στους κακοπληρωτές, εντούτοις αυτές δεν εκτελούνται λόγω της προαναφερόμενης απόφασης του ΣτΕ.

Το αποτέλεσμα είναι οι μπαταχτσήδες να αλλάζουν συνεχώς προμηθευτή και να αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς αφού μένουν στο απυρόβλητο…

Τα συνολικά χρέη

Το πρόσθετο ύψος των απλήρωτων λογαριασμών στην αγορά κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ είναι από τους πελάτες που δυσκολεύτηκαν με την κρίση αλλά βρίσκονται είτε σε διακανονισμό είτε σε ολιγοήμερη καθυστέρηση.

Η λύση για τους κακοπληρωτές

Ο ίδιος υπενθύμισε πως υπάρχει λύση και πρόκειται για μία εισήγηση που είχε κάνει η ΡΑΕ πριν από τρία χρόνια για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν την έχει υιοθετήσει.

Οι πάροχοι ετοιμάζουν, ταυτόχρονα, τον λεγόμενο ενεργειακό Τειρεσία, όπου θα έχουν καταγεγραμμένη την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους. Οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση και δεν επιλέγουν τη σύναψη σύμβασης παροχής ρεύματος με κακοπληρωτές αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τις οφειλές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια