Με την Τράπεζα Πειραιώς ξεκινούν σήμερα οι ανακοινώσεις των συστημικών ομίλων για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2023, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας από τους αναλυτές για τις εφετινές επιδόσεις στον κλάδο.

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Δευτέρα η Alpha Bank, ενώ η Eurobank έχει προγραμματίσει τη δημοσιοποίηση των οικονομικών της καταστάσεων για την Τετάρτη 17 Μάιου. Αναμένεται δε η γνωστοποίηση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι οργανικές επιδόσεις των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας στο προηγούμενο τρίμηνο θα καταγραφούν ενισχυμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς.

Σημαντικό ρόλο για αυτό έχει παίξει η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων και των διατραπεζικών δεικτών euribor, με τους οποίους είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το euribor 3 μηνών από αρνητικά επίπεδα στο ξεκίνημα του 2022 βρισκόταν στις αρχές της εφετινής χρονιάς πάνω από το 2,16% και αναρριχήθηκε σταδιακά έως το τέλος Μαρτίου 2023 στη ζώνη του 3%.

Η άνοδος αυτή πέρασε στα περισσότερα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και αναμένεται να αποτυπωθεί στα ενισχυμένα έσοδα για τόκους.

Το κόστος των καταθέσεων

Την ίδια στιγμή, καθυστέρησε η αντίστοιχη αναπροσαρμογή των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Οι τράπεζες προχώρησαν σε ουσιαστικές αυξήσεις στα επιτόκιά τους μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η αύξηση δε του υπολοίπου των λογαριασμών προθεσμίας ήταν σχετικά περιορισμένη στο α΄ τρίμηνο. Από τα 6,2 δισ. ευρώ των καθαρών εισροών τα 1,9 δισ. ευρώ σημειώθηκαν το Φεβρουάριο και τα 3,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Με τον τρόπο αυτό το μερίδιό τους επί του συνόλου της καταθετικής βάσης από φυσικά πρόσωπα διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα του 21%.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των εξόδων για τόκους αναμένεται να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη στα έσοδα, οδηγώντας σε ενίσχυση της προ προβλέψεων κερδοφορίας από επαναλαμβανόμενες πηγές.

Από την άλλη πλευρά πάντως, τα έκτακτα κέρδη θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα περιορισμένα. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το καθαρό αποτέλεσμα, το οποίο για το σύνολο της χρήσης εκτιμάται στην περιοχή των 2 – 2,2 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ το 2022.

Επιπλέον, προβληματισμό δημιουργεί η μείωση της ζήτησης για νέες χρηματοδοτήσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Δεν αποκλείεται μάλιστα μετά τους πολύ υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης του 2022, το α΄ τρίμηνο του 2023 κάποιες τράπεζες να εμφανίσουν μείωση στα υπόλοιπά τους.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται τόσο με την άνοδο του κόστους δανεισμού, όσο και  με την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που επηρεάζει τις χορηγήσεις στη λιανική τραπεζική.

Μένει να φανεί το κατά πόσο η συνεπακόλουθη αρνητική επίδραση στα έσοδα από προμήθειες, θα αντισταθμιστεί από τις λοιπές πωλήσεις επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και τις προσόδους από την ακίνητη περιουσία.

Τα κόκκινα δάνεια

Εξάλλου, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των τραπεζικών διοικήσεων για την πορεία των επισφαλειών στο τρέχον περιβάλλον υψηλού κόστους δανεισμού.

Μέχρι και τις αρχές του 2023 δεν είχαν καταγραφεί ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους, ωστόσο όσο τα επιτόκια ενισχύονται τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι σχετικοί κίνδυνοι.

Κι αν για την ενυπόθηκη στεγαστική πίστη ελήφθησαν μέτρα για τη μετατροπή των συμβάσεων κυμαινόμενων δόσεων σε σταθερού επιτοκίου για ένα χρόνο σε όλα τα ενήμερα δάνεια, δεν ισχύει το ίδιο για τα επιχειρηματικά, που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος.

Με βάση πάντως τις έως σήμερα εκτιμήσεις των τραπεζών για το κόστος πιστωτικού κινδύνου, η κατάσταση δείχνει απολύτως ελεγχόμενη.

Ειδικότερα, για το 2023 οι επίσημοι στόχοι που έχουν θέσει οι διοικήσεις τους είναι οι εξής:

• Alpha Bank: 85 μονάδες βάσης έναντι 76 μονάδων το 2022

• Eurobank: 85 μονάδες βάσης έναντι 72 μονάδων το 2022

• Εθνική Τράπεζα: 80 μονάδες βάσης έναντι 70 μονάδων το 2022

• Τράπεζα Πειραιώς: 120 μονάδες βάσης έναντι 80 μονάδων το 2022

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις