Από τα τέλη Ιανουαρίου η μπίρα Carlsberg έχει ελληνικό «άρωμα», με το εργοστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο να μετεξελίσσεται σε παραγωγικό και εξαγωγικό κόμβο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η εν Ελλάδι θυγατρική του δανέζικου ομίλου Carlsberg, έχει προγραμματίσει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023-2024, έχοντας ήδη δαπανήσει κεφάλαια 17 εκατ. ευρώ τη περίοδο 2021-2022.

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Φέρνει την παραγωγή της μπύρας Carlsberg στην Ελλάδα

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης, η παραγωγή στο ζυθοποιείο της Σίνδου δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και αυτές άλλων αγορών του group, που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, μεταξύ των οποίων είναι οι αγορές της Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση οι εξαγωγές της Carlsberg θα αφορούν περί τις 13 αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξαγωγικές πωλήσεις αποτελούν προτεραιότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρείας, καταγράφοντας υψηλές επιδόσεις τα τελευταία 5 χρόνια στο +37%.

Σε συνολικό επίπεδο, οι εξαγωγές συμμετέχουν σε ποσοστό 11% επί του τζίρου της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και στόχος είναι ενίσχυση τους, μέσα από τη διείσδυση σε νέες αγορές καθώς και από την ενδυνάμωση των υφιστάμενων.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή της μπύρας Carlsberg στο εργοστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο δεν είναι ανεξάρτητη από τη γεωπολιτική κρίση.

Πρόκειται για το brand-ναυαρχίδα του μητρικού ομίλου Carlsberg, η διοίκηση του οποίου δήλωσε πέρυσι ότι αναμένει απομείωση περίπου 9,9 δισ. κορωνών Δανίας (1,43 δισ. δολάρια) μετά την πώληση των εγκαταστάσεων του στη Ρωσία ως συνέπεια της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο όμιλος Carlsberg δεν είναι η μόνη πολυεθνική του κλάδου των τροφίμων και ποτών που έχει οδηγηθεί σε αναπροσαρμογή των αναπτυξιακών πλάνων της λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου. Υπό αυτές τις συνθήκες η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, ενώ στη θετική ατζέντα προστίθενται οι αυξημένες τουριστικές ροές.

Έσοδα άνω των 155 εκατ. ευρώ το 2022

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, το 2022 τα έσοδα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας αυξήθηκαν περισσότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της αγοράς, φθάνοντας στα 155,6 εκατ. ευρώ (+11%).

Υψηλότερη ήταν ποσοστιαία άνοδος που σημειώθηκε στα προ φόρων κέρδη, καθώς διαμορφώθηκε στο +22%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, διατηρώντας την στήριξη του μητρικού ομίλου Carlsberg, κατέγραψε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και επιστροφή στα κέρδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης του 2021, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 141,54 εκατ. ευρώ (καθαρές πωλήσεις 96,06 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 10,96 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,58 εκατ. ευρώ το 2020.

Για εφέτος η εταιρεία προσδοκά να επιτύχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και ήδη στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους όλα τα κανάλια διανομής παρουσιάζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων, με τον καλό καιρό να έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα, η εστίαση ενισχύεται, ενώ αναμένεται και μια δυνατή τουριστική σεζόν.

Δεύτερος «παίκτης» στην αγορά με μερίδιο 25%

Ο CEO της εταιρείας κ. Dejan Beko, ανέφερε ότι οι περσινές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η αύξηση του όγκου πωλήσεων και οι οικονομίες κλίμακος και δεν οφείλονται αποκλειστικά στις ανατιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Πέρσι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία πραγματοποίησε δύο αυξήσεις τιμών, ενώ για φέτος στόχος είναι να μην γίνουν νέες ανατιμήσεις.

Όσον αφορά το «αποτύπωμα» της θυγατρικής του δανέζικου ομίλου στην ελληνική αγορά, το μερίδιο αγοράς ενισχύθηκε σημαντικά φθάνοντας στο 25% σε όγκο πωλήσεων για το σύνολο του χαρτοφυλακίου της (μπύρα, mixers, μηλίτη).

Στην εγχώρια αγορά η Ολυμπιακή Ζυθοποιία βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία θυγατρική της Heineken.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του καταστατικού της  πλέον στους σκοπούς της εταιρείας προστέθηκε η παραγωγή, εμφιάλωση, εισαγωγή, εξαγωγή, αντιπροσώπευση, διανομή διάθεση εμπορία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποσταγμάτων, ηδύποτων, άλλων οινοπνευματωδών ποτών, σύνθετων αλκοολούχων παρασκευασμάτων για την παραγωγή ποτών.

Η εταιρεία διατηρεί 2 ιδιόκτητα εργοστάσια στη Σίνδο και στη Ριτσώνα, με παραγωγική δυνατότητα που υπερβαίνει τα 2,1 εκατ. εκατόλιτρα ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις