Μια βρετανική στέψη μοιάζει πολύ με την ορκωμοσία της προεδρίας των ΗΠΑ — περιττή από νομική άποψη, αλλά πλούσια σε επιδείξεις και θέατρο.

Και παρά το γεγονός ότι κάποιοι εσφαλμένα επιμένουν ότι η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την έναρξη της βασιλείας του νέου μονάρχη, δεν είναι έτσι: Δεν είναι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας που στέφεται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Ο Κάρολος δεν είναι διορισμένος βασιλιάς ή βασιλιάς σε αναμονή είναι ήδη βασιλιάς και έχει γίνει από τότε που η μητέρα του άφησε την τελευταία της πνοή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Δεν θα αποκτήσει νέες εξουσίες ή υπόσταση όταν Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου αγγίξει τα γκρίζα μαλλιά του. Υπό αυτή την έννοια, μια τελετή στέψης δεν χρειάζεται να γίνει καθόλου.

Όπως γράφει το Politico, μια στέψη επιβεβαιώνει συμβολικά κάτι που έχει ήδη συμβεί. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ιστορικό hangover από μια εποχή κατά την οποία τα στέμματα αμφισβητήθηκαν συχνά, και στην οποία η εκκλησία μπορούσε να βοηθήσει στη νομιμοποίηση ενός διεκδικητή έναντι ενός άλλου.

Προεδρική ορκωμοσία

Σύμφωνα με το Politico, οι ομοιότητες με τις ορκωμοσίες των προέδρων των ΗΠΑ είναι πολλές. Η μοναδική νομική απαίτηση και των δύο τελετών είναι να ορκιστεί ο αρχηγός του κράτους. Ένας Αμερικανός πρόεδρος ορκίζεται να «προστατεύσει και να υπερασπιστεί» το σύνταγμα. Ο βασιλιάς το Σάββατο θα ορκιστεί ότι θα κυβερνήσει σύμφωνα με τους νόμους και τα έθιμα, θα αποδώσει δικαιοσύνη με έλεος και θα διατηρήσει την «προτεσταντική μεταρρυθμισμένη θρησκεία».

Πράγματι, ο Θεός φαίνεται μεγάλος σε μια στέψη. Στην καρδιά της τελετής κρύβεται μια θρησκευτική λειτουργία — συγκεκριμένα μια Αγγλικανική. Το κεντρικό στοιχείο είναι το χρίσμα, τη στιγμή που η χάρις του Θεού απονέμεται σε έναν μονάρχη ως ανώτατο κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας. Η λειτουργία χρονολογείται από τα τέλη του 10ου αιώνα και περιλαμβάνει Θεία Κοινωνία, προσευχές και παραδοσιακή γλώσσα από τη Βίβλο, που θα είναι οικεία σε εκατομμύρια Χριστιανούς που παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα