Υπόμνημα στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου έστειλε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), ενόψει των εκλογών, με προτάσεις που αφορούν στα προβλήματα αλλά και στα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα μας. Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τη νέα κυβέρνηση «να λάβει μέτρα προστασίας του καταναλωτή, διαμορφώνοντας πολύπλευρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική, με αυστηρή εφαρμογή της, δίνοντας προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι σε σκοπιμότητες οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα».

Οι προτάσεις

Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες προτάσεις για να μην υποβαθμίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών, όπως αναφέρεται, αφορούν τα εξής:

– Χρηματοοικονομικά – Αντιμετώπιση της Υπερχρέωσης – Προστασία κύριας κατοικίας, με κυριότερα σημεία την επαναφορά επικαιροποιημένου του ν. Κατσέλη, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων με διαγραφές και με γνώμονα το εισόδημα και την αξιοπρεπή διαβίωση, την ανταπόδοση στους συνεπείς δανειολήπτες και την υποχρεωτική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τις Τράπεζες και τα Funds.

– Ενέργεια, με έμφαση στην επιβολή της διαφάνειας στις αναπροσαρμογές των τιμολογίων, την απόσχιση των περιττών χρεώσεων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

– Τρόφιμα – Διατροφή, ειδικότερα τη μείωση ή και αναστολή του ΦΠΑ σε βασικά είδη, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και δη της παιδικής, την εφαρμογή διαιτητικών οδηγιών ανά ηλικιακή ομάδα, την προαγωγή της Μεσογειακής και γενικότερα της υγιεινότερης διατροφής.

– Υγεία, αναφορικά κυρίως στην ενίσχυση της πρόσβασης στα φάρμακα, της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Άλλοι τομείς αφορούν το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των καταναλωτών. Στο υπόμνημα τονίζονται, ακόμη, η διαρκής υποβάθμιση της προστασίας του καταναλωτή, η ουσιαστική έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αναβάθμισή της, αλλά και ο ρόλος της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στους θεσμούς, σε μια επιτυχή οικονομική πορεία που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες