«Χαμηλώνει» τη σύσταση στις ευρωπαϊκές μετοχές και προτρέπει τους επενδυτές να πάρουν τα κέρδη τους, η αμερικανική JP Morgan. H τράπεζα έδειχνε για καιρό την προτίμηση στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των μετοχών των ΗΠΑ, τηρώντας overweight στάση, ωστόσο πλέον εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να κλείσει αυτό το trade και γυρίζει τη στάση της σε underweight. Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει, η Ευρώπη επωφελήθηκε τα τελευταία τρίμηνα από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και από το άνοιγμα της Κίνας.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι οικονομολόγοι διεθνώς εκτιμούσαν ότι η Ευρώπη έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, ενώ τώρα η άποψη είναι πολύ πιο αισιόδοξη, με τους περισσότερους να αναμένουν ανθεκτικότητα, τονίζει η JP Morgan. Αυτή η αλλαγή άποψης υπογραμμίστηκε από την άνοδο των σύνθετων PMI στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, από 47 μονάδες τον Νοέμβριο σε 54 επί του παρόντος.

JPMorgan: Γιατί το deal της εξαγοράς της First Republic είναι θρίαμβος του Τζέιμι Ντίμον

«Από το χαμηλό του περασμένου Σεπτεμβρίου έως την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές της Ευρωζώνης έχουν ενισχυθεί έως και 30% έναντι των ΗΠΑ, οπότε προτρέπουμε τους επενδυτές να κλειδώσουν αυτά τα κέρδη και να στραφούν σε πιο αμυντικές θέσεις», αναφέρει η τράπεζα.

Η βελτίωση είναι πίσω μας…

Κατά την JP Morgan, το μεγαλύτερο μέρος από τη βελτίωση της δραστηριότητας στην Ευρωζώνη είναι πιθανώς πίσω μας, ενώ ο δείκτης επενδυτικού κλίματος (CESI) μόλις έγινε αρνητικός. Σε αντίθεση με την πιθανή κορύφωση της αναπτυξιακής δυναμικής, η ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει επιθετική, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, κάτι που υποδηλώνει ότι το trade-off ανάπτυξης – νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Πλέον σε περιφερειακό επίπεδο είμαστε σε θέσεις overweight στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία και στην Ελβετία, δεν έχουμε προτίμηση στις αναδυόμενες αγορές έναντι των ανεπτυγμένων αγορών και διατηρούμε τη θέση underweight για τις μετοχές των ΗΠΑ, σημειώνει η τράπεζα. Αυτή η στρατηγική, όπως εξηγεί, είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τις τρέχουσες απόψεις της για πιο αμυντική στάση και για προτίμηση των αμυντικών κλάδων και μετοχών.

Προτίμηση

Η JP Morgan προτιμάει τους κλάδους των βασικών διαρκών καταναλωτικών αγαθών, την κοινή ωφέλεια και την υγειονομική περίθαλψη το δεύτερο εξάμηνο, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και της ανατροπής των δεικτών PMI. «Είμαστε με θέσεις underweight στις μετοχές αξίας (value), σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν overweight σε αυτή την κατηγορία», συνεχίζει η τράπεζα.

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι μετοχές ανάπτυξης (growth) θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών αξίας (value) φέτος και είναι πιο θετική για τις μετοχές της τεχνολογίας από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά δεν περίμενε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας θα διατηρούσε τόσο ισχυρές επιδόσεις όσο έχει κάνει το τελευταίο έτος. «Οι αποτιμήσεις έχουν αυξηθεί και πιθανότατα τώρα η αποτίμηση να υπερεκτιμά τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων που προβλέπουμε», καταλήγει η τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες