«Σήμερα, ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα αποφασιστικό σημείο καμπής. Ένας πραγματικός πόλεμος έχει εξαπολυθεί εναντίον της πατρίδας μας. Αποκρούσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς, θα διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιοι υποστηρίζουν τη Ρωσία και τα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν;

Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της νίκης της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σπέρνουν τη ρωσοφοβία και τον εθνικισμό»

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν είπε ότι οι «δυτικές παγκοσμιοποιητικές ελίτ» σπέρνουν τη ρωσοφοβία και τον επιθετικό εθνικισμό, ενώ ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος ενός κρατικού πραξικοπήματος» και των φιλοδοξιών της Δύσης.

«Είμαστε υπερήφανοι για τους συμμετέχοντες στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση και για όλους όσοι πολεμούν στην πρώτη γραμμή», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τον όρο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο ήδη από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό τώρα από το στρατιωτικό σας έργο. Σήμερα, η ασφάλεια της χώρας μας εξαρτάται από εσάς. Το μέλλον της κρατικής μας υπόστασης και του λαού μας εξαρτάται από εσάς.»

Ακυρώθηκαν παρελάσεις

Ενώ η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη χωρίς επεισόδια, οι φετινοί εορτασμοί της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία έχουν μειωθεί δραστικά λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, και από την αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Οι στρατιωτικές παρελάσεις ακυρώθηκαν σε περισσότερες από 20 ρωσικές πόλεις ενώ δεν πραγματοπιοήθηκε ούτε μία πορεία του Αθάνατου Συντάγματος – που γίνεται στη μνήμη των νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συνήθως την παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι.

Παρά τα ζητήματα ασφαλείας, τον Ρώσο πρόεδρο συνόδευσαν στην Κόκκινη Πλατεία επτά ηγέτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών: Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, ο πρόεδρος του Κιργιστάν Sadyr Japarov, ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Emomali Rahmon, ο ηγέτης του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev και ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Serdar Berdimuhamedow.

«Οι δυτικές ελίτ σπέρνουν το μίσος»

Στεκόμενος μπροστά σε βετεράνους και ενστόλους, ο Πούτιν εκφώνησε μια ομιλία στην οποία συνέδεσε τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία με τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί του ναζισμού το 1945 και επιτέθηκε στη Δύση.

«[Οι δυτικές ελίτ] προκαλούν αιματηρές συγκρούσεις και πραξικοπήματα, σπέρνουν το μίσος, τη ρωσοφοβία και τον επιθετικό εθνικισμό, καταστρέφουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες που κάνουν τον άνθρωπο άνθρωπο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα