Το watsonx, τη δική της πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και δεδομένων παρουσίασε την Τρίτη η ΙΒΜ, στοχεύοντας να βοηθήσει τις εταιρείες να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρησή τους.

Το λανσάρισμα της νέας πλατφόρμας AI έρχεται πάνω από μια δεκαετία αφότου το λογισμικό της IBM με το όνομα Watson τράβηξε την προσοχή επειδή κέρδισε το παιχνίδι Jeopardy. Η IBM εκείνη την εποχή είχε ανακοινώσει ότι το Watson μπορούσε να «μάθει» και να επεξεργαστεί την ανθρώπινη γλώσσα. Ωστόσο, το υψηλό κόστος της πλατφόρμας εκείνη την εποχή αποτέλεσε μια μη ελκυστική επιλογή για τις εταιρείες προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά από μια δεκαετία, η επιτυχία του chatbot ChatGPT θέτει στο επίκεντρο την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις τεχνολογίας και η IBM προσπαθεί να κάνει τα δικά της βήματα στο νέο αυτό πεδίο. Αυτή τη φορά, το χαμηλότερο κόστος εφαρμογής των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι υψηλές, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Άρβιντ Κρίσνα, ενόψει του ετήσιου συνεδρίου Think της εταιρείας.

«Όταν κάτι γίνεται 100 φορές φθηνότερο, δημιουργεί πραγματικά ένα αξιοθέατο που είναι πολύ, πολύ διαφορετικό», είπε ο Κρίσνα. «Το πρώτο εμπόδιο για τη δημιουργία του μοντέλου είναι υψηλό, αλλά μόλις το κάνετε αυτό, η προσαρμογή αυτού του μοντέλου για εκατό ή χίλιες διαφορετικές εργασίες είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει από έναν μη ειδικό».

Τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας

Ο Κρίσνα είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει ορισμένες θέσεις εργασίας στην IBM τα επόμενα χρόνια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η συνολική απασχόληση μειώνεται», είπε σχετικά με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης που μιλούσαν για παύση προσλήψεων από την IBM για χιλιάδες θέσεις εργασίας οι οποίες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αυτό δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολύ περισσότερες επενδύσεις σε δραστηριότητες που δημιουργούν αξία…Προσλάβαμε περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που αφήσαμε να φύγουν επειδή προσλαμβάνουμε σε τομείς όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες μας.”

Πρόσθεσε ότι η IBM ασπάζεται επίσης ένα πιο ανοιχτό οικοσύστημα και συνεργάζεται με το hub ανάπτυξης λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα Hugging Face και άλλους.

Η IBM ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα watsonx για να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μοντέλα AI, να δημιουργήσουν αυτόματα κώδικα χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα και να χρησιμοποιήσουν διάφορα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί για διαφορετικούς σκοπούς, όπως η δημιουργία χημικών ή η μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης