Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις και να προκαλούν νευρικότητα, καθώς και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, με τον κλάδο των τροφίμων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,29% στις 7.741 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,37% στις 15.896 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,49% στις 7.361 μονάδες.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς δεν εξέλιπαν οι παράγοντες που μπορεί πυροδοτήσουν εκ νέου τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ένας από τους οποίους είναι η αύξηση των μισθών. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Nikkei, εξηγώντας πως, όσον αφορά τις επόμενες αποφάσεις της τράπεζας για τα επιτόκια, είναι συνάρτηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, της δυναμικής του δομικού πληθωρισμού και της δύναμης της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. «Αυτό θα υπαγορεύσει τις αποφάσεις μας στο μέλλον», τόνισε.

Σε επίπεδο τίτλων, η ABN Amro υποχώρησε κατά 3%, αν και σημείωσε άλμα 77% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, με την ολλανδική τράπεζα να λαμβάνει βοήθειες από την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση του κόστους.

Επίσης, η Alstom υποχώρησε κατά 2%, παρά το γεγονός ότι βελτίωσε το guidance για το τρέχον οικονομικό έτος, με τη γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων να προσθέτει ότι η δυναμική της αγοράς παραμένει πολύ θετική με ένα αυξανόμενο ρυθμό παραγγελιών. Ωστόσο, καθυστέρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους της κατά ένα έτος λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τα μακροοικονομικά της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε περαιτέρω και έφτασε στο 7,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία και επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά ευρήματα. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διευρύνθηκε κατά 0,4%.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να οδηγούν τον πληθωρισμό. Οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 21,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άλμα 17,2% την ίδια περίοδο. Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 7,6% έναντι του προηγούμενου έτους και κατά 0,6% έναντι του Μαρτίου.

«Ο ρυθμός πληθωρισμού εξασθένησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο… Τα τρόφιμα παραμένουν ο ισχυρότερος μοχλός αύξησης των τιμών μεταξύ των αγαθών και των υπηρεσιών στο καλάθι αγορών τον Απρίλιο», σημείωσε η πρόεδρος της Destatis, Ruth Brand.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες