Ισχυρές παρέμειναν τον Ιανουάριο του 2023 οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 φτάνοντας συνολικά τα 31,8 δισ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσίευσε η Κομισιόν, οι εξαγωγές της ΕΕ έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές της ΕΕ 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα άλλο θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την ΕΕ στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Eurostat: Πώς διαμορφώθηκε το εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Εξαγωγές

Τον Ιανουάριο του 2023, η ΕΕ εξήγαγε κυρίως παρασκευάσματα δημητριακών και προϊόντα άλεσης (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, +28% από έτος σε έτος). Γενικά, οι εξαγωγές σιτηρών ήταν επίσης ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι (+4%), φθάνοντας τα 1,1 δισ. ευρώ. Χάρη στις ισχυρές εξαγωγές, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ για τα σιτηρά έφτασε τα 619 εκατ. ευρώ εκείνο τον μήνα.

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν επίσης υψηλότερες από ό,τι τον Ιανουάριο του 2022 (+19%) φθάνοντας τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως χάρη στο τυρί  και τις γαλακτοκομικές σκόνες.

Όσον αφορά τους προορισμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε μακράν ο πρώτος προορισμός των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 22% του συνόλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν δεύτερες με 11%, και η Κίνα παρέμεινε τρίτη με 7%.

Εισαγωγές

Τον Ιανουάριο του 2023, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφθασαν τα 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ (+ 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από έτος σε έτος, +10%).

Η Βραζιλία παρέμεινε η πρώτη πηγή εισαγωγών για την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών εισαγωγών.

Από τη Βραζιλία, οι εισαγωγές αραβοσίτου της ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 (+259%, 144 εκατ. ευρώ). Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 448 χιλ. τόνων.

Η Ουκρανία έγινε η δεύτερη πηγή εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από την ΕΕ εκείνο τον μήνα. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 16%, φτάνοντας τα 1,2 δισ. ευρώ. Αν και εξακολουθούν να είναι υψηλές, οι εισαγωγές σιτηρών της ΕΕ από την Ουκρανία μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, φθάνοντας σε αξία 608 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών