Ετσι όπως πάμε είμαστε πιο κοντά στο να επιστρέψουμε σύντομα σε μηδενικά επίπεδα πληθωρισμού, όπως είπε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρά να συνεχίσουμε υψηλότερα. Ηδη τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έδειξαν πληθωρισμό 3%, δείχνουν επιστροφή στην κανονικότητα και σηματοδότησαν μια έκπληξη. Με αυτά τα επίπεδα θα κάνουμε τις πρώτες εκλογές. Ο εγχώριος τιμάριθμος κινείται, πολύ νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, κοντά στα επιθυμητά επίπεδα πληθωρισμού, που είναι 2%, για μια οικονομία που αναπτύσσεται. Πολύ πάνω από αυτό το όριο, που ήμασταν πριν από μερικούς μήνες, είναι κακό γεγονός για την οικονομία. Πληθωρισμός στο μηδέν, όπως περιγράφει ο κεντρικός τραπεζίτης, τείνει επίσης να θεωρείται αρνητικό γεγονός γιατί συνήθως συνδυάζεται με στασιμότητα.

Το γεγονός ωστόσο είναι αναμφισβήτητο, η προεκλογική Ελλάδα, το άλλοτε προβληματικό παιδί της Ευρώπης, για όποιον λόγο συμβαίνει, κάνει «πρωταθλητισμό» στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Στην ευρωζώνη ανεβαίνει έστω και οριακά στο 7%, στην «αγαπημένη» στο σύνολο της αντιπολίτευσης Ισπανία ανεβαίνει επίσης (από το 3,1% στο 3,8% τον Απρίλιο), στην Ελλάδα αντίθετα επιβραδύνει, με σχεδόν «σπασμένα φρένα».

Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις αυτά που πέρυσι μέσα στην υπερβολή της ελληνικής ενεργοβόρας οικονομίας (απόλυτα εξαρτημένης από τα εισαγόμενα καύσιμα) ανέβαιναν 30%-40% και 50% φέτος να πέφτουν με ανάλογη ένταση. Οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 κατά περίπου -30%, του φυσικού αερίου κατά -25% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά -20,7%. Ακόμα και τα τρόφιμα που επέμεναν ανοδικά με ρυθμό 15%-16% τους προηγούμενους μήνες, τον Απρίλιο επιβράδυναν με μέσο ρυθμό 11,4% σε ετήσια βάση.

Σε μηνιαία βάση υποχωρούν και αυτά έστω και οριακά (-0,1%), σημάδι ότι η αποκλιμάκωση θα γίνει και σε αυτά γρήγορα. Την τάση επιβεβαιώνουν και οι βιομηχανίες, με τους καταλόγους με τις μειωμένες τιμές που στέλνουν στους λιανοπωλητές. Μη γελιόμαστε, η ακρίβεια δεν θα εξαφανιστεί, απλά οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα σταματήσουν να ανεβαίνουν και αυτό είναι το πρώτο βήμα αποσυμπίεσης της οικονομίας.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, είναι πιθανό, αν κάνουμε δεύτερες εκλογές, να μας βρει με πληθωρισμό κοντά στο 2%, δηλαδή στα επίπεδα που θέλουμε ιδανικά να βρίσκεται. Αν συμβεί αυτό, άντε μετά να δούμε τι θα την κάνουμε τη συζήτηση για τους μειωμένους ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε περίπου 10 μέρες πριν από τις εκλογές – όπως ήταν προγραμματισμένο – η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν αποτελούν μόνο μια μοναδική νίκη ενάντια στο «τέρας» του πληθωρισμού. Αποτελούν κυρίως μια νίκη ενάντια στον προεκλογικό λαϊκισμό, από όπου και αν προέρχεται. Εξ αυτού και μόνο του λόγου είναι μια καλή είδηση. Αποτελεί ίσως και μια ευκαιρία να μπορέσουμε να συζητήσουμε ξανά με μεγαλύτερη ηρεμία και νηφαλιότητα ποιο πρέπει να είναι το κατάλληλο μείγμα παρεμβάσεων της επόμενης περιόδου. Αλλωστε, όπως το είπε και ο κεντρικός τραπεζίτης, ούτε υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να χωρέσουν όλες αυτές οι προεκλογικές εξαγγελίες ούτε υπάρχει περιθώριο υπέρβασης των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion