Ευθεία επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον, με αφορμή την στάση του να ενθαρρύνει τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να επιδιώξουν την αύξηση του ορίου χρέους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει χρεοκοπία, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός «πολέμου» μεταξύ των δύο ανδρών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Είναι ένα ακόμη πράγμα για το οποίο δεν γνωρίζει πολλά», είπε ο Ντάιμον σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του πρώην προέδρου. «Οποιοσδήποτε γνωρίζει, ότι είναι δυνητικά καταστροφικό», καυτηρίασε.

Τζέιμι Ντίμον-Παπαδημητρίου: Πώς κέρδισε το deal της First Republic Bank

Ο Τραμπ ανέφερε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξής του στο CNN από το 2016, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν για περικοπές δαπανών και «να αφήσουν τις ΗΠΑ να χρεοκοπήσουν» εάν δεν τις λάβουν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες του Κογκρέσου απαιτούν υποσχέσεις περικοπών προτού εγκρίνουν υψηλότερο ανώτατο όριο χρέους, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε σε «καθαρή» αύξηση στο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό να διατηρούνται χωριστές.

«Δωμάτιο Πολέμου»

Μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στους επενδυτές και να επηρεάσει και άλλες αγορές εκτός των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ντάιμον. Η «αίθουσα πολέμου» που συγκαλεί η τράπεζα πιθανότατα θα συνεδριάζει πιο συχνά – και πιθανώς πολλές φορές την ημέρα – καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα προς την 1η Ιουνίου, όταν τα ειδικά λογιστικά μέτρα για τη διάθεση μετρητών ενδέχεται να εξαντληθούν.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί – γιατί γίνεται καταστροφικό και όσο πιο κοντά το πλησιάζεις, θα έχεις πανικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Επηρεάζει συμβόλαια, εξασφαλίσεις, εκκαθαριστικά γραφεία, πελάτες – επηρεάζει διαφορετικά τους πελάτες σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Απασφάλισε» ο Ντάιμον

Πυρά Ντίμον κάτα των οι ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, οι οποιές είναι πιθανό να αντιδράσουν υπερβολικά στην τραπεζική αναταραχή και προβλέπει ότι έρχονται περισσότεροι κανόνες σε έναν κλάδο που ήδη δυσκολεύεται.

O διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan τόνισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είναι πιθανό να αντιδράσουν υπερβολικά στην αναταραχή που σάρωσε τον τραπεζικό κλάδο τον Μάρτιο, οδηγώντας στην κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών.

«Θα υπάρξει πρόβλημα»

«Πιστεύω ότι θα χειροτερέψει την κατάσταση για τις τράπεζες — περισσότερους κανονισμούς, περισσότερους κανόνες και περισσότερες απαιτήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από το Παρίσι την Πέμπτη.

«Εάν  το παρακάνετε με ορισμένους κανόνες, απαιτήσεις, κανονισμούς θα υπάρξει πρόβλημα -υπάρχουν μερικές τράπεζες που μου λένε ότι έχουν περισσότερους εργαζόμενους κανονιστικής συμμόρφωσης από υπαλλήλους δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διάσωση της First Republic Bank

Ο μόνος μεγάλος διευθύνων σύμβουλος τράπεζας από τη χρηματοπιστωτική κρίση που εξακολουθεί να κυριαρχεί, ο Ντίμονέχει παίξει κεντρικό ρόλο στην αντίδραση στη χειρότερη περίοδο αναταραχής του κλάδου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Ηγήθηκε της διάσωσης της First Republic Bank και τελικά παρενέβη για να αγοράσει την τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι προσπάθειες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο

Τέσσερις περιφερειακές τράπεζες έχουν καταρρεύσει εν μέσω απότομων αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και εκροών καταθέσεων. Η αγορά της First Republic από την JPMorgan και η δήλωση του Ντίμον ότι «αυτό το μέρος της κρίσης τελείωσε» δεν συνέβαλαν καθόλου στο να καταπνίξουν την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την ισχύ του κλάδου. Ο δείκτης KBW Regional Banking Index έχει υποχωρήσει 12% από τότε που ανακοινώθηκε αυτή η συμφωνία.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν σε μεγάλο βαθμό «ανοσία» στις πιέσεις που μαστίζουν τους μικρότερους αντιπάλους τους. Οι μετοχές της JPMorgan ανέβηκαν φέτος, αναφέροντας ένα τεράστιο άλμα στις καταθέσεις το πρώτο τρίμηνο.

Εχει πρωτοστατήσει και στο παρελθόν

Ο 67χρονος Ντίμον, έχει πρωτοστατήσει σε εξαγορές καθ’ όλη τη διάρκεια των 17 ετών του στο τιμόνι της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του μεγαλύτερου μέρους της Washington Mutual, της οποίας η κατάρρευση το 2008 είναι η μόνη μεγαλύτερη από εκείνη της First Republic. Τώρα μπορεί να επωφεληθεί από τις σχέσεις της First Republic με πλούσιους πελάτες για να προωθήσει τον στόχο του να επεκτείνει τις προσφορές διαχείρισης περιουσίας της JPMorgan, τις οποίες αποκάλεσε «μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες μας».

Αλλά για να πραγματοποιήσει αυτή τη φιλοδοξία, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει μια εκτεταμένη αποχώρηση συμβούλων της First Republic που έφυγαν καθώς τα προβλήματά της αυξάνονταν φέτος. Ώρες μετά την εξαγορά, ο Ντίμον συμμετείχε σε μια κλήση με τους περίπου 230 εναπομείναντες συμβούλους περιουσίας για να τους προτείνει να παραμείνουν στην JPMorgan.

Ο Ντίμον μίλησε σε ένα συνέδριο της JPMorgan στο Παρίσι, όπου η εταιρεία έχει περισσότερους από 500 υπαλλήλους στις αγορές — μια αύξηση 22 φορές σε σχέση με το 2019, πριν τεθεί σε ισχύ το Brexit. Πριν από αυτό, το Λονδίνο ήταν ο αδιαμφισβήτητος κρίκος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά τα τελευταία χρόνια το τοπίο έχει κατακερματιστεί περισσότερο και το Παρίσι αναδείχθηκε βασικός κόμβος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή