Ο ανώτατος σύμβουλος ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν συναντήθηκε με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας αυτήν την εβδομάδα και δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο προσπαθούν να βρουν έναν δρόμο μπροστά εν μέσω τεταμένων σχέσεων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και ο Κινέζος ανώτατος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι συναντήθηκαν στη Βιέννη χθες Τετάρτη και σήμερα, και συζήτησαν για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων θεμάτων, ανέφερε σε μια δήλωση ο Λευκός Οίκος.

Κίνα – Καναδάς: Όξυνση των σχέσεων με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών

«Οι δύο πλευρές είχαν ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις για σημαντικά θέματα στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Κίνας, θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, (για) τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, και θέματα Στενών [σ.σ. που συνδέονται με το Στενό της Ταϊβάν], μεταξύ άλλων θεμάτων», ανέφερε χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών να παραμείνουν ανοικτές οι γραμμές επικοινωνίας και να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό».

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν αυτόν τον σημαντικό στρατηγικό δίαυλο επικοινωνίας ώστε να προωθήσουν αυτούς τους σκοπούς», ανέφερε ο Λευκός Οίκος και πρόσθεσε πως οι συνομιλίες επιδίωξαν να οικοδομήσουν πάνω στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην Ινδονησία τον Νοέμβριο.

Η συνάντηση Μπερνς – Γκανγκ

Επιτακτική ανάγκη να σταθεροποιηθούν οι σινοαμερικανικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έπειτα από μια σειρά «εσφαλμένων λόγων και πράξεων» που οδήγησαν στο πάγωμά τους, διεμήνυσε τη Δευτέρα η Κίνα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της.

Ο Τσιν Γκανγκ, σε συνάντησή του στο Πεκίνο με τον αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς, υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διορθώσουν το χειρισμό εκ μέρους τους του ζητήματος της Ταϊβάν και να σταματήσουν να υποσκάπτουν την αρχή της «μίας Κίνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας