Η ακρίβεια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων αλλά και των κομμάτων στην Τουρκία, την ώρα που η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Στην κουζίνα επέστρεψε ο υποψήφιος για την τουρκική προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και παρουσίασε προϊόντα που αγόρασε και αναφέρεται στον υψηλό πληθωρισμό που ροκανίζει τα εισοδήματα των οικογενειών.

Την πλάτη του Κιλιτσντάρογλου «βλέπει» ο Ερντογάν – Υπολείπεται κατά 5%

«Θα σας δείξω τις τιμές των προϊόντων πέρυσι αλλά και όπως τα αγόρασα σήμερα το πρωί. Αγόρασα ένα κιλό ρύζι. Πέρυσι ήταν 18 λίρες σήμερα 39 λίρες. Ένα κιλό ρύζι. Πόσο να φτάσει σε πόσες μερίδες για μια τετραμελή οικογένεια. Εσείς ξέρετε αλλά αυτή που είναι στο παλάτι δεν το γνωρίζουν. Ένα κιλό ξερά φασόλια, πέρυσι ήταν 17 λίρες και σήμερα δώσαμε 36 λίρες. Η ζάχαρη πέρυσι την αγοράζαμε 20 λίρες, σήμερα την αγοράσαμε ακριβώς 47!. Ένα λίτρο γάλα το αγοράζαμε πέρυσι 14 λίρες φέτος 27 λίρες. Δείτε 750 γραμμάρια γιαούρτι. Πέρυσι το αγοράζαμε 12 λίρες, φέτος εμείς πληρώσαμε 28 λίρες. Ένα κιλό τσάι! Πέρυσι αγοράζαμε με 41 λίρες, τώρα πληρώσαμε 76,5 λίρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Αγαπημένες μου λαέ πρέπει να έρθουμε εμείς στην εξουσία έτσι ώστε η τιμή του γάλακτος να μην φτάσει τις 50 λίρες μέχρι το τέλος του έτους. Πρέπει να έρθουμε στην εξουσία, ώστε το τυρί να μην φτάσει τις 125 λίρες. Όπως κι ένα κιλό τσάι να μην φτάσει τις 110 λίρες. Να είστε πάντα καλά» τόνισε ο πρόεδρος του CHP.

Πλέον ο δρόμος για την αντιμετώπιση των βασικότερων προβλημάτων, κυρίως η μεγάλη ακρίβεια και η υποχώρηση του εθνικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές, αναμένεται ότι θα είναι μακρύς και θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια για τον νικητή της κάλπης.

Την ώρα όμως που η τρέχουσα νομισματική πολιτική της Τουρκίας βασίζεται κυρίως στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και των ανταγωνιστικών εξαγωγών, ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο καθημερινό πρόβλημα για τους κατοίκους της χώρας.

Σε ιστορικό χαμηλό

Είναι ενδεικτικό ότι η λίρα Τουρκίας έχει υποχωρήσει σχεδόν 60% τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Πλέον το ένα αμερικανικό δολάριο αγοράζει πάνω από 19,5 λίρες Τουρκίας. Την όλη οικονομική κατάσταση επιδείνωσε επίσης σημαντικά ο πρόσφατος μεγάλος σεισμός, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Πλέον η Τουρκία καταγράφει επίπεδα-ρεκόρ στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς έχει δεχτεί πλήγμα μεταξύ άλλων από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Το έλλειμμα αυτό έχει φτάσει πλέον στο 43% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 9,85 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να συλλέγονται για πρώτη φορά επίσημα στοιχεία από το 1984 και μετά, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εισαγωγές, παρά την ευνοϊκή στον τομέα αυτόν ισοτιμία της λίρας Τουρκίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας κατά 38% τον Ιανουάριο φτάνοντας στα 14,24 δισ. δολάρια, δείχνουν στοιχεία των «Financial Times». Η αύξηση αυτή ήταν και ο βασικός παράγοντας που επιδεινώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, το οποίο καταγράφει τη συνολική αξία αγαθών και υπηρεσιών που εισάγει και εξάγει μια χώρα.

Επιπλέον, από το 2013 και μετά οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, αφήνοντας τελικά τις αγορές συναλλάγματος, πιστώσεων και χρέους σε σχεδόν αποκλειστικά κρατική διαχείριση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή