Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μίλησε, μεταξύ άλλων, ενόψει των αυριανών εκλογών στην Τουρκία ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όπως λέει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θέλει «να μετατραπεί το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ».

Ειδικότερα, σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική λέει: «Δίχως να περιμένουμε την Ε.Ε. να ανοίξει κεφάλαια, εμείς θα εκπληρώσουμε όλους τους όρους που προβλέπει η Ε.Ε. Καθώς πιστεύουμε, πως είμαστε μια χώρα που αξίζει πρώτης ποιότητας δημοκρατία.  Με την Ε.Ε. θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.  Μια από τις σημαντικές επιθυμίες μας είναι να έρθουν κι εκείνοι στην Τουρκία και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις».

Ανάλυση του Economist: Πόσο ελεύθερες και δίκαιες θα είναι οι εκλογές στην Τουρκία

«Τις σχέσεις με την Ελλάδα, θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο  Ισμαήλ Τζέμ. Θέλουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να τις αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο. Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Άλλωστε έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινά τραγούδια, κοινές αναμνήσεις και πρέπει αυτά να αναπτύξουμε» τονίζει ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο Κιλιτσντάρογλου μίλησε και για την πρόσφατη εμφάνισή του με αλεξίσφαιρο και απάντησε αν νιώθει φόβο: «Δεν φοβάμαι, όμως είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω την ασφάλεια μου. Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και μου ζητήθηκε να φορέσω αλεξίσφαιρο. Δεν θέλησα να τους δυσαρεστήσω και το φόρεσα».

Τέλος, κάνοντας πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών στην Τουρκία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέει: «Ως Εθνική Συμμαχία θα κερδίσουμε τις εκλογές. Στην Τουρκία θα φέρουμε, με την πραγματική έννοια, την δημοκρατία και την ειρήνη. Υπάρχει αστάθεια στην οικονομία και πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε σταθερότητα. Στους πυλώνες του κράτους υπάρχουν καταστροφές, μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία».

Πιθανότητες για νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πιθανό νικητή από τον πρώτο μάλιστα γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών θέλουν τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, από τις τρείς πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Τουρκία για τις εκλογές, η μία δείχνει νικητή τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά οι άλλες δύο τον Ταγίπ Ερτνογάν. Η έρευνα της İstanbul Ekonomi Araştırma (Μάιος 12) δίνει στον Κιλιτσντάρογλου 50.5%, στον Ερντογάν 45.6%, και στον Oğan 3.9%.

Ωστόσο, οι έρευνες των Areda και ASAL που πραγματοποιήθηκαν στις 11-12 Μαϊου δείχνουν τον Ερντογάν να παίρνει πάνω από 50%

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος γύρος, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα