Στα κάποια καταστήματα με οικοδομικά υλικά είναι συνηθισμένη κατάσταση οι πελάτες τους, τεχνίτες ελεύθεροι επαγγελματίες, να μη θέλουν τιμολόγιο για τις αγορές τους, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους ιδιοκτήτες τους. Οι τεχνίτες δεν κόβουν απόδειξη στους πελάτες τους για τις οικιακές επισκευές, δεν θέλουν και οι ίδιοι τιμολόγιο για τα υλικά που χρησιμοποιούν, καθώς δεν θα μπορούν να εξηγήσουν στις Αρχές τι τα κάνουν αφού τα αγόρασαν.

Μια εστία ανομίας, από τις πολλές που υπάρχουν στην αγορά, αναπτύσσεται σε έναν κλάδο που γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση αυτή την περίοδο και οι τιμές κάθε είδους παροχής υπηρεσιών έχουν πάρει την ανηφόρα. Αυτά συμβαίνουν στην αγορά, γιατί την ίδια ώρα το κράτος και ο φοροελεγκτικός του μηχανισμός σφυρίζουν αδιάφορα. Το λιγότερο «σηκώνει τα χέρια ψηλά», αδύναμο να βρει λύσεις περιορισμού του φαινομένου. Για να μην αδικούμε τους τεχνίτες, ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλα επαγγέλματα υψηλής φοροδιαφυγής ή τέλος πάντων… συνδιαλλαγής του ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών παραμένουν καθηλωμένα, σε ποσοστό άνω του 70%, κάτω των 10.000 ευρώ. Το υπόλοιπο 30% αφορά προφανώς κάποιους λίγους ευπατρίδες και μισθωτούς που πληρώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Με πρόσχημα τους τελευταίους, έσπευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με το προεκλογικό του πρόγραμμα να απαλλάξει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες από την πληρωμή φόρου, προτείνοντας αφορολόγητο 10.000 ευρώ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει κάποιοι συμπολίτες μας να μην πληρώνουν καθόλου φόρο και αυτό το αποκαλεί δικαιοσύνη. Είχε βέβαια προηγηθεί η αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Δεν αποτελεί μυστικό. Είχε προηγηθεί δημόσια παραδοχή πριν από ένα δίμηνο από ανώτατο στέλεχος της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι τα φορολογικά κίνητρα με έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ που είχαν δοθεί στους φορολογούμενους προκειμένου να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε 20 κλάδους απέτυχαν. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.λπ. αποδείχτηκαν πολύ πιο δυνατοί από διαπραγματευτικής πλευράς από το επίσημο ελληνικό κράτος. Η μείωση του φόρου εισοδήματος που θα κέρδιζε ο φορολογούμενος αν ζητούσε απόδειξη αποδείχτηκε κατώτερη της άμεσης… διαπραγμάτευσης του ΦΠΑ 24%, που κέρδιζε ο φορολογούμενος από το μη κόψιμο της απόδειξης.

Με αυτά και με αυτά, το επίσημο κράτος βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων. Το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη, αλλά διακριτικά… μην ενοχλήσουμε προεκλογικά τη συμπαθή τάξη των επιτηδευματιών. Μετεκλογικά όλο και κάτι ετοιμάζεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για την έκβαση του ζητήματος. Υπάρχει σε εξέλιξη μια προετοιμασία και μια μελέτη με στόχο την εξεύρεση λύσεων. Τα κίνητρα μετά την αποτυχία τους δύσκολα θα ενισχυθούν. Ενδεχομένως και να εξαφανιστούν. Για ένα μέρος των επαγγελμάτων της υψηλής φοροδιαφυγής θεωρείται ότι είναι πιθανό να αποδώσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS που έχει δρομολογηθεί να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Μια λύση που πολλοί βλέπουν ως καλύτερη για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι αντί της συνεχούς στόχευσης της μεγαλύτερης δήλωσης εισοδημάτων να μπει στενός κορσές στις δαπάνες, με την υποχρεωτική δήλωση δαπανών ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο. Γενικώς λύσεις υπάρχουν στην ηλεκτρονική εποχή. Το θέμα είναι αν υπάρχει και πολιτική βούληση.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion