Επισήμως ανακοινώθηκε ότι στους δύο φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου έχασαν τη ζωή τους 50.399 άνθρωποι, ωστόσο ο αριθμός των αγνοουμένων δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως αν συνυπολογιστεί και ο αριθμός των αγνοουμένων, οι νεκροί ενδέχεται να φτάσουν τις 150.000 ή και περισσότερους.

Σύμφωνα με την  Έκθεση που συνέταξε η τουρκική Προεδρία Στρατηγικής και Προϋπολογισμού, την οποία ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι ο συνολικός πληθυσμός των 11 επαρχιών που επλήγησαν από τον σεισμό ήταν 14 εκατομμύρια, δηλαδή το 16,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση, το κόστος του σεισμού για την τουρκική οικονομία είναι περίπου 104 δισ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη  επιβάρυνση της τουρκικής οικονομίας από τον σεισμό είναι οι ζημιές στα σπίτια με ποσοστό 54,9%.

Εκλογές στην Τουρκία: Μαζική η συμμετοχή τις πρώτες ώρες – Σεισμόπληκτοι ψηφίζουν ανάμεσα στα ερείπια

Το κόστος του σεισμού επιβεβαίωσε και η μόνιμη εκπρόσωπος του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) της Τουρκίας Λουίζα Βίντον, η οποία ανέφερε:  «Είναι σαφές ότι οι μέχρι τώρα υπολογισμοί και η ζημιά που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και επιβεβαιώθηκε από διεθνείς εταίρους θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια». Αυτό αντιστοιχεί στο 11,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Τουρκίας το 2021.

Ο τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης περισσότερων από 100 χιλιάδων κατοικιών και χωριών στη ζώνη του σεισμού και ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν 319 χιλιάδες κατοικίες την πρώτη χρονιά και συνολικά 650 χιλιάδες κατοικίες. Oι κατοικίες θα παραδοθούν με την μέθοδο της επιχορήγησης. Το κράτος θα επιχορηγήσει περίπου ένα τέταρτο του κόστους της κατοικίας και το υπόλοιπο θα το επωμιστούν οι πολίτες με 20ετή άτοκα δάνεια.

Από την άλλη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχέθηκε από την Αντιόχεια να παραδώσει τα κλειδιά των νέων κατοικιών στους σεισμόπληκτους χωρίς να πάρει ούτε ένα σεντ το κράτος, κάτι που ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως «ψευδο-υπόσχεση».

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία ο σεισμός;

Ζημιές σε κατοικίες      57 δισ. δολάρια

Καταστροφή σε δημόσιες υποδομές      13 δισ. δολάρια

Ζημιές ιδιωτικού τομέα      11.8 δισ. δολάρια

Εκπαιδευτικά ιδρύματα      509 εκατ. δολάρια

Επισκευή νοσοκομείων Υπ. Υγείας      2,4 δισ. δολάρια

Ενεργειακός τομέας      595,5 εκατ. δολάρια

Ζημιές στον τομέα μεταφοράς      645 εκατ. δολάρια

Καταστροφές γεωργίας/κτηνοτροφίας      31.9 εκατ. δολάρια

Ζημιές σε αποθήκες προϊόντων      16.1 εκατ. δολάρια

Ζημιές σε φράγματα και λίμνες      141,8 εκατ. δολάρια

Κόστος στον τουρισμό      114 εκατ. δολάρια

*Η Αννα Ανδρέου, γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι δημοσιογράφος, συμπαραγωγός και συμπαρουσιάστρια στο κανάλι youtube «Εδώ Τουρκία».

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από το 2010 και είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has και διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα