Σε θρίλερ είχε μετατραπεί ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, με το αρχικό θεαματικό προβάδισμα του νυν προέδρου της γειτονικής χώρας έναντι του βασικού αντιπάλου του να έχει συρρικνωθεί και το ποσοστό του να υποχωρεί κάτω από το 50%.

Εκλογές – Τουρκία: Η πορεία του Ερντογάν από το 2002 ως το 2023 – Οι θέσεις AKP – Κιλιτσντάρογλου [γραφήματα]

Συγκεκριμένα, στις 23:59 ώρα Ελλάδος με την ενσωμάτωση στο 92,98% ο Ερντογάν συγκέντρωνε – βάσει των στοιχείων του κρατικού πρακτορείου Anadolu – το 49,67% των ψήφων, έναντι 44,58% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η προοπτική ενός δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών ήταν – αργά το βράδυ της Κυριακής – κάτι περισσότερο από πιθανή, ενώ ανησυχία επικρατούσε εντός και εκτός Τουρκίας για το ενδεχόμενο η τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε – καθώς η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων – να πυροδοτήσει εντάσεις.

Οι εξελίξεις της Κυριακής

Ακολουθούν – με αντίστροφη χρονολογική σειρά – οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Τουρκία από τις 17:00, όταν και έκλεισαν οι κάλπες, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

23.57 «Μην ανησυχείτε; όλα καλά», λέει η Μεράλ Ακσενέρ

Η Μεράλ Ακσενέρ, η ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στη συμμαχία της αντιπολίτευσης του Κιλιτσντάρογλου, είπε ότι οι αντίπαλοί της εργάζονταν για να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού σε άλλες εκλογές.

«Αλλά δεν θα το δεχθούμε, γιατί έχουμε δει αυτό το έργο πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε η ηγέτης του IYI σε ένα tweet, επικρίνοντας τα αποτελέσματα που αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Θα κυνηγήσουμε κάθε ψήφο που δίνει το έθνος μας μέχρι το τέλος», πρόσθεσε ο Ακσενέρ. «Είμαστε εδώ μέχρι το πρωί! Μην ανησυχείτε; όλα καλά – ο ήλιος είναι στη θέση του! ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ!»

23:26 Καταμετρήθηκε το 90,61 % των ψήφων

Στις 5,48 μονάδες είναι η διαφορά του προπορευόμενου Ερντογάν (49.86%) από τον Κιλιτσντάρογλου (44.38%)

23:20 Ανακοίνωση ΑΚΡ

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «Δεν υπάρχει ζήτημα διάψευσης των αποτελεσμάτων. Η διαδικασία έγινε με τον καλύτερο τρόπο».

23:13 Κάτω από το 50% ο Ερντογάν

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το ποσοστό του Ερντογάν υποχωρεί στο 49,94% των ψήφων. Στο 44,3% ο Κιλιτσντάρογλου. Στο 89,24% η ενσωμάτωση.

23:00 «Κατηγορώ» Ερντογάν κατά της αντιπολίτευσης

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

«Το γεγονός ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν με τη μορφή μιας μεγάλης γιορτής δημοκρατίας με ειρήνη και ησυχία είναι έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας μας. Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε τόσο θετικό και δημοκρατικό κλίμα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν βιαστικά αποτελέσματα σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης. Είμαστε ικανοποιημένοι που η εύνοια του έθνους μας αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση ψήφων. Ζητώ από όλους τους διαδίκους και τους συναδέλφους μου να παραμείνουν στις κάλπες, ό,τι και να γίνει, μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα. Συγχαίρω όλους τους πολίτες μου που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας και συμμετείχαν στο εκλογικό έργο και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς».

22:36 Προειδοποίηση Κιλιτσντάρογλου

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις μοιραίες εκλογές στην Τουρκία. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι το ΑΚΡ αντιτάχθηκε συνεχώς στις κάλπες.

Ενώ τα στοιχεία που ανακοίνωσε το πρακτορείο Anadolu δημιούργησαν διαμάχη, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έλαβε προειδοποίηση από τον Κιλιτσντάρογλου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε, «Η μυθοπλασία που ξεκίνησε με το 60% [του Ενρντογάν] έχει πλέον πέσει κάτω από τα 50%. Οι παρατηρητές και τα στελέχη των εκλογικών αντιπροσώπων δεν πρέπει ποτέ να φύγουν από τις θέσεις τους. Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου. Προειδοποιώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, πρέπει να παρέχει εισαγωγή δεδομένων στις επαρχίες».

22:00 Καταμετρήθηκε το 80% των ψήφων

Στις 6,66 μονάδες είναι η διαφορά του προπορευόμενου Ερντογάν (50.60%) από τον Κιλιτσντάρογλου (43.60%) 

21:50 Εκτιμήσεις για δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών

Σύμφωνα με τον ανταποκριτική του Al Jazeera bdelazeem Mohammed τα αρχικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πιθανότατα θα πάει σε δεύτερο γύρο: ο ανταποκριτής της AJ

«Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβερνώσα συμμαχία ξεκίνησε σκόπιμα την καταμέτρηση ψήφων στα προπύργια της», είπε.

21:50 Εκτιμήσεις για δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών

Σύμφωνα με τον ανταποκριτική του Al Jazeera bdelazeem Mohammed τα αρχικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πιθανότατα θα πάει σε δεύτερο γύρο: ο ανταποκριτής της AJ

«Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβερνώσα συμμαχία ξεκίνησε σκόπιμα την καταμέτρηση ψήφων στα προπύργια της», είπε.

21:31 H  τρανς ηθοποιός και υποψήφια Esmeray στη κάλπη

21:27 Καταμετρημένο το 70% των ψήφων

Στις 7,94 μονάδες η διαφορά, προηγείται ο Ερντογάν (51.06%) έναντι του Κιλιτσντάρογλου (43.12%)

21:20  ΑΚΡ: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν»

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Ερντογάν, λέει ότι η συμμετοχή ήταν σε επίπεδα ρεκόρ στις σημερινές εκλογές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Απάντησε επίσης σε ισχυρισμούς σχετικά με το Anadolu, αφού η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο δημοσίευε τα στοιχεία.

«Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται με διαφάνεια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγορούν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της πολιτείας για διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει αγνόηση της εθνικής κυριαρχίας».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν».

21:07 Παρέμβαση Ντεμιρτάς

Ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, επανέλαβε την έκκλησή του για τις εκλογές: «ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΣΑΣ»

Ο Ντεμιρτάς απευθύνθηκε στους πολίτες με ανάρτησή του στο Twitter:

«Ακόμα κι αν χρειαστούν μέρες για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, μην φύγετε ποτέ από τις κάλπες και τα εκλογικά συμβούλια. Η αντιπολίτευση είναι σίγουρα μπροστά και τελείωσε στον πρώτο γύρο, θα τελειώσει. Φροντίστε τις ψήφους σας, κερδίζει όλη η Τουρκία».

21:00 Καταμετρημένο το 61.30% των ψήφων

O Ερντογάν προηγείται με 51,56% έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 42,61%

20:50 Προσωρινή αναστολή δημοσίευσης αποτελεσμάτων

Σε διακοπή της δημοσίευσης των εκλογικών δεδομένων προχώρησε, λίγο μετά τις 20:00, το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο από το 2018 με ειδικό προεδρικό διάταγμα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

20:23 Επιμένει ο Κιλιτσντάρογλου: «Εμείς προηγούμαστε»

Ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε ότι «προηγούμαστε» στα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, ενώ πηγές της αντιπολίτευσης του έδωσαν προβάδισμα πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

«Είμαστε ηγέτες», ανέφερε στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου της εξακομματικής αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστά, τέσσερις πηγές από τη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης είπαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε, ο Κιλιτσντάρογλου προηγήθηκε με περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας δήλωσαν επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν σε καλό δρόμο για τη νίκη με βάση σχεδόν το ένα τέταρτο της καταμέτρησης των κάλπες. Προειδοποίησαν να μην βασίζονται στα αποτελέσματα του κρατικού πρακτορείου Anadolu που έδειξαν στον Ερντογάν να προηγείται. 

20:03 Προβάδισμα Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 41,8% της επικράτειας, ο Ερντογάν προηγείται με 52,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στο 41,6%.

19:50 Ιμάμογλου αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων

Σε έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα κρατικά κανάλια στην Τουρκία.

«Γίνονται ενστάσεις στις κάλπες και γι΄αυτό τον λόγο το πρακτορείο Αναντολού δεν τους ενσωματώνει και γι΄αυτόν τον λόγο έχουμε καθυστερήσεις. Ο 13ος πρόεδρός μας θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου».

«Και εδώ είμαστε εμείς, είμαστε εδώ με τον συνασπισμό Μιλέτ θα είμαστε εδώ πέρα και όλοι μαζί αυτό το βράδυ θα παρακολουθήσουμε και θα σας ενημερώσουμε. Σε καμία πλευρά της χώρας μας, κανένας πολίτης μας δεν θα παρασυρθεί ή ξεγελαστεί και δεν θα είναι δυστυχισμένοι, και όλοι μαζί θα χαμογελάσουμε».

19.44 Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας

Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την διακυβέρνηση της Τουρκίας μετά τις εκλογές;

19:40 Εμείς προηγούμαστε, λέει η αντιπολίτευση

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της προεδρικής ψηφοφορίας, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο.

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι βλέπουν θετική εικόνα ακόμη και όταν ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT έδειξε ότι ο Ερντογάν προηγείται κατά 59% έως 35% με βάση τα αρχικά αποτελέσματα.

19:33 Ψήφισε ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο

Στην επαρχία του Μαρντίν στην πόλη Ντερίκ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ψηλότερος άνδρας του κόσμου με ύψος 2,51 τραβώντας τα βλέματα του διεθνούς τύπου.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να άρει την απαγόρευση αναφοράς των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Επομένως, η ροή αποτελεσμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ ξεκίνησε νωρίτερα από τις 21:00 που αναμενόταν αρχικά.

18:19 Ανησυχίες για νοθεία

Ο ανταποκριτής των Times στην Τουρκία αναφέρει ότι η αντιπολίτευση υποπτεύεται ότι ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του ενδέχεται να χειραγωγήσουν την ψηφοφορία υπέρ τους.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλαπεί η ψήφος», εκτιμά ο Aysim Kaya 22 ετών, τεταρτοετής φοιτητής φιλοσοφίας, που έχει προσφερθεί εθελοντικά ως παρατηρητής εκλογών στην αντιπολίτευση. «Αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές και χρειαζόμαστε πραγματική αλλαγή, επομένως πρέπει να είμαστε εκεί».

«Η τουρκική αντιπολίτευση έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο εθελοντές για να προστατεύσει ίσως τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας» αναφέρουν οι Times.

Όπως αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα «Ο επικεφαλής της επιτροπής εκλογικών υποθέσεων του AKP είπε χθες ότι Ερντογάν θα γνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών πριν από οποιονδήποτε άλλον. Και την Παρασκευή, η κύρια τηλεφωνική εταιρεία της χώρας είπε στους υπαλλήλους της στην Κωνσταντινούπολη ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο εργασίας τους το Σαββατοκύριακο λόγω «τεχνικών έργων υποδομής».

«Ο Erdogan, ενώ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν τις κάλπες «όπως κάνουμε εμείς», προειδοποίησε τους υποστηρικτές του ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αντίποινα, εάν ηττηθεί το ΑΚΡ. «Μην ξεχνάτε», είπε σε ένα πλήθος την περασμένη εβδομάδα. «Μπορεί να πληρώσετε βαρύ τίμημα». Για να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους, η αντιπολίτευση έχει εκπαιδεύσει τεράστιες ομάδες δικηγόρων για την προστασία της ασφάλειας της ψήφου».

18:09 Times για τουρκικές εκλογές

«Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Τουρκία. Αυτή η χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος του ΝΑΤΟ και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής, βρίσκεται στο χείλος ενός νέου πολιτικού μέλλοντος».

«Ο πρόεδρος Erdogan, ο θρησκευτικός αυταρχικός ηγέτης που κυβέρνησε για δύο δεκαετίες, αμφισβητείται από τον ηγέτη της κοσμικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις σημερινές εκλογές».

17:57 Τρείς νεκροί από καρδιακή προσβολή

Ο Αχμέτ Γενέρ, ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), δήλωσε ότι η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς «καμία αρνητική εξέλιξη».

Ωστόσο, ο Γενέρ είπε ότι τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας εκλογικός αντιπρόσωπος εκλογών ενός κόμματος και δύο πολίτες, πέθαναν από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

17:53 Το μήνυμα Κιλιτσντάρογλου

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας και πρόεδρος του κεμαλικού κεντροαριστερού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετέβη στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, απ’ όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών γενικών εκλογών.

Ο Κιλιτσντάρογλου, πόζαρε στο φακό με κατοίκους της γειτονιάς του στην περιοχή Τσουκούραμπαρα της Άγκυρας και τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι του, και μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, δήλωσε: «Όλα θα πάνε πολύ καλά».

17:34 Το μήνυμα Ερντογάν

Μέσω… Twitter έκανε παρέμβαση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκλογές, σημειώνοντας πως η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία της Τουρκίας, ενώ έστειλε μήνυμα να προστατευθούν οι κάλπες.

17:20 Μπλόκο από το Twitter

Σάλο έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Twitter πως ορισμένες αναρτήσεις που αφορούν τις τουρκικές εκλογές θα μπλοκάρονται.

17:09 Το μικρότερο εκλογικό κέντρο

Οι 13 ψηφοφόροι έφτασαν πρωί πρωί, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση ο ένας από τον άλλον, στο εκλογικό κέντρο στο Ταχτακάλε. Αυτό βρίσκεται ακριβώς πίσω από το δημοφιλές Παζάρι Μπαχαρικών της πόλης και σε μικρή απόσταση από το Τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Για την ιστορία οι εκλογικοί υπάλληλοι ψήφισαν επίσης στο εκλογικό τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο Μιμάρ Σινάν, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπων της περιοχής στις κάλπες σε 21 φακέλους ψηφοφορίας.

17:00 Έκλεισαν οι κάλπες

Χωρίς να δοθεί κάποια παράταση έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Οι δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.

«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για τη νίκη του.

Ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν όταν έδωσε χαρτζιλίκι σε μικρά παιδιά που ήταν στο εκλογικό κέντρο, ενώ στήθηκε στην ουρά για να ψηφίσει και αστειεύτηκε με αγόρι που βρισκόταν στο σημείο.

Όπως και ο Ερντογάν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ψήφισε ο μεγάλος του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στο πλευρό του ήταν και η σύζυγός του, Σέλβι.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα