Συμφωνία συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας εξαρτημάτων fuel cells στην Ευρώπη υπέγραψαν η BASF Environmental Catalyst and Metal Solutions, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων πολύτιμων μετάλλων και κατάλυσης, και η Advent Technologies Holdings Inc., στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) υδρογόνου. Παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις για την επέκταση της συνεργασίας τους στον τομέα της ηλεκτρόλυσης.

Εδώ και 20 χρόνια, η BASF Environmental Catalyst and Metal Solutions δρστηριοποιείται στην τεχνολογία μεμβρανών και μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων για fuel cells υψηλής θερμοκρασίας (HT-PEM fuel cells), ενώ διαθέτει εμπειρία στη διαχείριση πολύτιμων μετάλλων και στις καταλυτικές διεργασίες. Η Advent ως κατασκευαστής HT-PEM fuel cells για αποκεντρωμένη παραγωγή και παροχή ενέργειας, η Advent στοχεύει να:

–       αντικαταστήσει τις ντιζελογεννήτριες με HT-PEM fuel cells

–       εισάγει στον κλάδο της ναυτιλίας τα HT-PEM fuel cells, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με πράσινη μεθανόλη

–       εγκαταστήσει τα HT-PEM fuel cells σε οχήματα βαρέως τύπου

Όπως αναφέρται στο δελτίο Τύπου, λειτουργώντας μεταξύ 120°C και 180°C, τα HT-PEM fuel cells δεν απαιτούν τη χρήση υψηλής καθαρότητας υδρογόνου. Τα συγκεκριμένα fuel cells επιτρέπουν επίσης απλουστευμένη διαδικασία ψύξης, χωρίς να απαιτείται ύγρανση της μεμβράνης. Η Advent προσφέρει σταθερές και φορητές λύσεις fuel cells με βάση τη μεθανόλη, τα οποία την μετατρέπουν σε υδρογόνο μέσα από τη χρήση ενός ενσωματωμένου αναμορφωτή. Στο μέλλον, τα HT-PEM fuel cells αναμένεται να αποτελέσουν αξιόπιστη λύση παροχής ενέργειας για οχήματα βαρέως τύπου και πλοία.

Η συμφωνία

Η συμφωνία περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της BASF στην κλιμάκωση της παραγωγής μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων στις νέες εγκαταστάσεις Έρευνας και Παραγωγής, που αναμένεται να κατασκευάσει η Advent στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Green HiPo. Παράλληλα, η BASF θα προσφέρει στην Advent το πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της γύρω από μια ευρεία ποικιλία υλικών. Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη της νέας μεμβράνης «Celtec®-Z» της BASF και της νέας μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων «Ion Pair™» της Advent, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων, της διάρκειας ζωής και της οικονομικής ανταγωνιστικότητάς τους.

Σημειώνεται ότι το έργο Green HiPo της Advent περιλαμβάνει την ανάπτυξη και παραγωγή HT-PEM fuel cells και μονάδων ηλεκτρόλυσης. Το Green HiPo αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της Ευρώπης στον τομέα του υδρογόνου, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, συμβάλλοντας παράλληλα στην υλοποίηση της πράσινης ατζέντας και στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος. Η BASF θα υποστηρίξει την περαιτέρω εδραίωση των HT-PEM fuel cells στην αγορά, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων σε τομείς όπως τα PGM (Platinum Group Metals), οι καταλύτες, οι μεμβράνες και η ανακύκλωση.

Δηλώσεις

«Δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε μια ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα για τις τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών και ανακύκλωσης πολύτιμων μετάλλων, καταλυτών και εξαρτημάτων. Η επέκταση της μακροχρόνιας συνεργασίας μας με την Advent μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε συγχρόνως στην αγορά των HT-PEM fuel cells και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της Ευρώπης να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου», δήλωσε ο Tim Ingle, Senior Vice President της BASF Environmental Catalyst and Metal Solutions.

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που διευρύνουμε τη συνεργασία μας με έναν παγκόσμιο ηγέτη όπως η BASF. Αυτή η συνεργασία θα μας επιτρέψει να συνδυάσουμε τη μακρά εμπειρία μας στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου με την τεχνογνωσία της BASF στην ανάπτυξη καταλυτών και μεμβρανών, δημιουργώντας μια ισχυρή συνέργεια που θα προωθήσει την καινοτομία στη βιομηχανία κυψελών καυσίμου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις