Το roadmap των 38 επενδυτικών σχεδίων ύψους 6,9 δις. ευρώ που ωριμάζει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ αποκαλύπτει με συνέντευξη του στον ΟΤ ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

ΤΑΙΠΕΔ: Έναρξη προγράμματος πρακτικής άσκησης σε συνεργασία με ΑΕΙ

Ο κ. Πάνος Σταμπουλίδης επικεφαλής του PPF, ενάμιση χρόνο μετά τη θέσπιση της ειδικής μονάδας κάνει έναν απολογισμό των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει για τη διενέργεια διαγωνισμών αλλά και για τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει και είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Μέσα σε 18 μήνες έχει προκηρύξει 86 διαγωνισμούς 590 εκ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι τα έργα 72 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό 80.000 στρεμμάτων δάσους και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών 12.000 χλμ.

Επίσης, όπως λέει ο κ. Σταμπουλίδης,  σε φάση ολοκλήρωσης είναι τρεις διαγωνισμοί 22,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών, κινητών κέντρων διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες της χώρας και την αναβάθμιση δύο ελικοπτέρων Super Puma.

Οι νέοι διαγωνισμοί

Σύντομα, όπως κάνει γνωστό στον ΟΤ, θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος του έργου ΣΔΙΤ για την ανέγερση και λειτουργία της Εισαγγελίας και Πρωτοδικείου Αθηνών.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας ο επικεφαλής του PPF αναφέρει: «Τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιευθεί 13 διαγωνισμοί με προϋπολογισμό πάνω από 53 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 22 νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι ορισμένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπως ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, το Αττικόν, τα νοσοκομεία Άγιος Παύλος και Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας»

Αλλά σε εξέλιξη είναι οκτώ διαγωνισμοί που αφορούν σε παρεμβάσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ σε πάνω από 30 Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. «Το επόμενο διάστημα και μόλις λάβουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα δημοσιεύσουμε διαγωνισμούς προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 74 Κέντρα Υγείας», αναγγέλλει μέσα από τη συνέντευξη του στον ΟΤ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πάνου Σταμπουλίδη στον ΟΤ έχει ως εξής:

 ΕΡ.: Κύριε Σταμπουλίδη κάνοντας έναν απολογισμό της δραστηριότητας της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) πόσα έργα έχετε αναλάβει και πόσα έχουν ετοιμαστεί και προκηρυχθεί σε διαγωνισμούς;

 H Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας συνδράμει την Πολιτεία στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την απρόσκοπτη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξιοποιώντας την πλούσια τεχνογνωσία και το ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας που διαθέτει.

Μετά από 1,5 έτος λειτουργίας είναι ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπερταμείου για τη σύσταση του PPF ήταν απολύτως επιτυχής. Και αυτό διότι η Μονάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ανεξάρτητο από το Δημόσιο μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί δίχως τους περιορισμούς και τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, παράγοντας πλούσιο έργο με διαφάνεια, τεχνοκρατική προσέγγιση και ταχύτητα.

Συνολικά, η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας έχει αναθέσει στη Μονάδα την ωρίμανση 38 έργων προϋπολογισμού 6,9 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά έχουν έντονο κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και χωρίζονται σε επιμέρους υποέργα. Έως σήμερα, το PPF έχει δημοσιεύσει 86 διαγωνισμούς αξίας 590 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών είναι παρεμβάσεις ύψους 72 εκατ. ευρώ (Anti Nero I) για τον καθαρισμό Εθνικών Δρυμών και δασών σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά με συντονισμένο τρόπο και με ταχύτητα δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν έργα για τον καθαρισμό 80.000 στρεμμάτων δάσους και τη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών μήκους άνω των 12.000 χιλιομέτρων.

Μείζονος σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές είναι και οι επενδύσεις 373,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις οποίες ωριμάζουμε για την υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σε φάση ολοκλήρωσης είναι τρεις διαγωνισμοί 22,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών, κινητών κέντρων διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες της χώρας και την αναβάθμιση δύο ελικοπτέρων Super Puma.

Αντίστοιχα, η Μονάδα παρέχει οριζόντια τεχνική υποστήριξη στα έργα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Πολλά από αυτά είναι σε εξέλιξη, ενώ για αρκετά άλλα έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Όπως η ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και η προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την ενίσχυση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), αλλά και αναβάθμιση των υφιστάμενων και η ανάπτυξη πράσινων βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς, με έμφαση στην ψηφιοποίηση και τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται η επιθεώρηση και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών στο ΟΑΚΑ από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμού και την υπογραφή σύμβασης ύψους 1,79 εκατ. ευρώ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του αναδόχου.

Ένα ακόμα έργο με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο αφορά στην ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών. Για το έργο, το οποίο θα συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου δεδομένου ότι θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πολιτική προστασία

 ΕΡ.: Ποια είναι τα έργα που ετοιμάζει η ειδική μονάδα αυτήν την περίοδο να προκηρυχθούν;

 Ένα από τα σημαντικότερα έργα που ετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, για την αποκατάσταση 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα. Το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διενέργεια διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεσή τους από τους αναδόχους που θα επιλεγούν, σε εκτάσεις σε όλη τη χώρα από τον Έβρο έως την Κρήτη. Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 194 εκατ. ευρώ θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Παράλληλα, προχωράμε στη σταδιακή προκήρυξη του Anti Nero II για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα δημοπρατήσουμε μεγάλα έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Σε συνέχεια της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για την αγορά 400 πυροσβεστικών οχημάτων, προϋπολογισμού 65,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για την προμήθεια 36 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου και μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμη η σχετική διακήρυξη. Το συνολικό κόστος της αγοράς των νέων αεροσκαφών θα ανέλθει σε 144 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύντομα αναμένεται και η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης επί των τεχνικών προδιαγραφών για το νέο σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης με το οποίο θα θωρακίσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας έχει αναλάβει επίσης να ωριμάσει τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν για την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για έργα εθνικής σημασίας, δεδομένου ότι το λιμάνι αποτελεί κρίσιμη υποδομή γεωπολιτικά και για αυτό άλλωστε η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να αναπτυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Το PPF σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υποδομών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουν αναλάβει την ωρίμανση, δημοπράτηση και χρηματοδότηση έργων 23 εκατ. ευρώ για την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου εξόδου του λιμανιού, καθώς και την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και τη σύνδεσή του με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή.

Νοσοκομεία και κέντρα υγείας

ΕΡ.: Ένα από τα μεγάλα πακέτα διαγωνισμών είναι και αυτά της υγείας. Σε τι φάση βρίσκονται;

Η δημοπράτηση των έργων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις Δημόσιες Υγειονομικές Περιφέρειες για την αναβάθμιση 80 Νοσοκομείων και περισσότερων από 150 Κέντρων Υγείας εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιευθεί 13 διαγωνισμοί με προϋπολογισμό πάνω από 53 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 22 νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι ορισμένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπως ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, το Αττικόν, τα νοσοκομεία Άγιος Παύλος και Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Σε εξέλιξη είναι οκτώ διαγωνισμοί που αφορούν σε παρεμβάσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ σε πάνω από 30 Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Το επόμενο διάστημα και μόλις λάβουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα δημοσιεύσουμε διαγωνισμούς προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 74 Κέντρα Υγείας. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε νησιά και σε ακριτικές περιοχές όπως το Σουφλί και η Ορεστιάδα, όπου συχνά η πρόσβαση των ασθενών σε ιατρικές υπηρεσίες είναι δυσχερέστερη.

Συνολικά, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του συστήματος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα διατεθούν περισσότερα από 560 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εκτεταμένες παρεμβάσεις θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Σε τρία χρόνια, η δημόσια υγεία στην Ελλάδα θα διαθέτει υποδομές που θα υποστηρίζουν πλήρως τον ρόλο του κράτους πρόνοιας και θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις μεγάλες υγειονομικές προκλήσεις του μέλλοντος.

 Ακίνητα δημοσίου και στέγαση

ΕΡ.:Πρόσφατα το PPF ανέλαβε και νέες αρμοδιότητες, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση. Θέλετε να μας πείτε ποιες είναι αυτές και ποιο είναι το πλάνο σας;

Με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, διευρύνεται το καταστατικό και ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο αναλαμβάνει πλέον πιο ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Μέσω του PPF, το Ταμείο μπορεί να ορίζεται ως φορέας ωρίμανσης και διενέργειας διαγωνισμών για την αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, τις θυγατρικές του Υπερταμείου, με εξαίρεση τις άμεσες θυγατρικές, και των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης.

Με τον τρόπο αυτόν, το Ταμείο επιστρατεύει τις τεχνικές γνώσεις και θετική εμπειρία που διαθέτει για την ουσιαστική ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, υποστηρίζοντας τους πολίτες και την εθνική οικονομία.

Το πρώτο βήμα σε ό,τι αφορά τις νέες αρμοδιότητες έγινε πριν από λίγες ημέρες, με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Στόχος του Μνημονίου είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ με έμφαση στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών των πολιτών, ειδικά των νέων και των νέων ζευγαριών.

Στο μέλλον θα ακολουθήσουν και αντίστοιχες συνεργασίες με τις οποίες φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην κινητοποίηση σημαντικών κεφαλαίων μέσω της αξιοποίησης της αδρανούς δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus