Διοικητικό πρόστιμο ύψους 6,63 εκατ. ευρώ στο ευρωπαϊκό παράρτημα της Goldman Sachs επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα υπολόγισε εσφαλμένα τα σταθμισμένα ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού.

Ελληνικές τράπεζες: Αποπλήρωσαν 22,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ σε ένα χρόνο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, για οκτώ διαδοχικά τρίμηνα από το 2019 έως το 2021 η τράπεζα ανέφερε χαμηλότερα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού για τον πιστωτικό κίνδυνο από ό,τι θα έπρεπε. Αυτό συνέβη επειδή η τράπεζα ταξινόμησε λανθασμένα τα εταιρικά ανοίγματα και εφάρμοσε σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή στάθμισης κινδύνου από αυτόν που προβλέπουν οι τραπεζικοί κανόνες. Οι ελλείψεις στους εσωτερικούς ελέγχους είχε σαν αποτέλεσμα η τράπεζα να μη εντοπίσει εγκαίρως αυτό το λάθος. Στη συνέχεια η ΕΚΤ έχοντας τα λανθασμένα αυτά στοιχεία αδυνατούσε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με το προφίλ κινδύνου της τράπεζας.

Τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού είναι ένα μέτρο για τον κίνδυνο και καταγράφεται στα βιβλία των τραπεζών. Τα στοιχεία αυτά χρησιμεύουν ως βάση για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Η λάθος εκτίμηση του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού σημαίνει ότι η τράπεζα δεν υπολόγισε σωστά τις κεφαλαιακές της ανάγκες και ανέφερε υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες από ό,τι θα έπρεπε. Οι κεφαλαιακοί δείκτες αποτελούν βασικούς δείκτες της κεφαλαιακής ισχύος μιας τράπεζας και της ικανότητάς της να απορροφά ζημίες.

Όταν αποφασίζει για το ύψος των προστίμων που επιβάλλει σε μια τράπεζα, η ΕΚΤ εφαρμόζει τον οδηγό της για τη μέθοδο καθορισμού των διοικητικών χρηματικών ποινών. Από τις κατηγορίες σοβαρότητας «ήσσονος σημασίας», «μέτριας σοβαρότητας», «σοβαρής», «πολύ σοβαρής» και «εξαιρετικά σοβαρής», η ΕΚΤ κατέταξε την εν λόγω παράβαση στην κατηγορία «σοβαρή».

Από τη μεριά της η Goldman Sachs μπορεί να προσβάλει την απόφαση της ΕΚΤ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή