Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν 0,1% σε τριμηνιαία βάση τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, επιβεβαίωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, με αύξηση της απασχόλησης και εκτόξευση των εξαγωγών που ενίσχυσε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης.

Η ελληνική οικονομία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωζώνη

Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης την προηγούμενη εκτίμησή της ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και ανέφερε ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια βάση.

Το εμπορικό ισοζύγιο

Ενώ δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη μια πιο λεπτομερής ανάλυση της αύξησης του ΑΕΠ, τα μη προσαρμοσμένα εμπορικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο έδειξαν άλμα 8,5% στις εξαγωγές σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 με αμετάβλητες εισαγωγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι το καθαρό εμπόριο συνέβαλε στην αύξηση.

Τον Μάρτιο το μη προσαρμοσμένο εμπορικό ισοζύγιο της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 25,6 δισ. ευρώ από έλλειμμα 20 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Προσαρμοσμένο για τις εποχικές διακυμάνσεις, το εμπορικό πλεόνασμα του Μαρτίου ήταν 17 δισ. ευρώ, από έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το καλύτερο καθαρό εμπορικό αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο προήλθε κυρίως από τις υψηλότερες εξαγωγές μηχανημάτων, οχημάτων και χημικών προϊόντων και τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας.

Ρωσία και Κίνα

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία, που κάποτε αποτελούσε βασικό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ΕΕ, ήταν 72,1% χαμηλότερες την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η ΕΕ σταμάτησε να αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του μπλοκ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο στα 74,7 δισ. ευρώ από 92,0 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2022, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση