Ο επενδυτικός όμιλος του Γουόρεν Μπάφετ, Berkshire Hathaway, πούλησε και τις τελευταίες μετοχές που κατείχε στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, την TSMC, καθώς ο «Μάντης της Ομάχα» σήμανε συναγερμό σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην έδρα της εταιρείας, την Ταϊβάν.

Σε επιστολή της προς την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η Berkshire Hathaway αποκάλυψε ότι δεν κατείχε πλέον μερίδιο στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company από το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Μπάφετ: Σε ποιον δίνει το δαχτυλίδι της διαδοχής του

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπάφετ είχε επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το μέλλον της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου δημοκρατικού νησιού όπου εδρεύει η TSMC. Η ηγεσία της Κίνας έχει από καιρό διατυπώσει τις βλέψεις της για την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, παρόλο που το νησί έχει τη δική της ανεξάρτητη κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες.

Η κίνηση αυτή ολοκληρώνει την έξοδο από την TSMC ενός εκ των πιο δημοφιλών επενδυτών στον κόσμο, ο οποίος είχε ήδη πουλήσει το ποσοστό εδώ και κάποιους μήνες.

Τον Φεβρουάριο, η Berkshire αποκάλυψε ότι είχε πουλήσει το 86% των μετοχών της στην TSMC, οι οποίες είχαν αγοραστεί για 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια λίγους μήνες νωρίτερα. Η γρήγορη πώληση θεωρήθηκε ασυνήθιστη επειδή ο Μπάφετ είναι γνωστός για τα μακροπρόθεσμα «πονταρίσματά» του.

Κληθείς να εξηγήσει την απόφασή του σε αναλυτές, αυτόν τον μήνα, ο δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει: «Δεν μου αρέσει η τοποθεσία της (σ.σ, TSMC) και αυτό το επανεκτίμησα».

Καλύτερα στην Ιαπωνία παρά στην Ταϊβάν

«Αισθάνομαι καλύτερα για τα κεφάλαια που έχουμε επενδύσει στην Ιαπωνία παρά στην Ταϊβάν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway. «Μακάρι να μην είχαμε πουλήσει, αλλά νομίζω ότι είναι πραγματικότητα».

Παρά την πώληση των μετοχών, ο Μπάφετ επαίνεσε την TSMC ως «μία από τις εταιρείες με την καλύτερη διαχείριση και [πιο σημαντικές] εταιρείες στον κόσμο».

«Δεν υπάρχει κανένας στη βιομηχανία των μικροτσίπ που να είναι στο επίπεδό τους, τουλάχιστον κατά την άποψή μου», είπε.

«Υπέροχοι άνθρωποι και θαυμάσια ανταγωνιστική θέση και τα πάντα, [αλλά] θα προτιμούσα να βρω κάτι αντίστοιχο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Μπάφετ είπε ότι η επανεκτίμησή του για την εταιρεία έγινε υπό το φως ορισμένων γεγονότων που συμβαίναν. Στο παρελθόν είχε επισημάνει τις γεωπολιτικές εντάσεις εκφράζοντας την ανησυχία του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή