Τη σύσταση ενός κρατικού ταμείου με στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη κρίσιμων τομέων και αλυσίδων αξίας ανακοίνωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αρμόδιος υπουργός Αντόλφο Ούρσο είπε ότι ο ρόλος του ταμείου θα είναι «η διοχέτευση οικονομικής στήριξης από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τον ασφαλιστικό τομέα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς». Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.

Τεχνητή νοημοσύνη: Δέσμη μέτρων από την Ιταλία για την προστασία εργαζομένων και ανέργων

Ο ρόλος του ταμείου

Το ταμείο θα μπορεί να εισφέρει κεφάλαια, με όρους αγοράς, σε εταιρείες που θεωρούνται κρίσιμες για να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ιταλικής βιομηχανίας σε καίριες πρώτες ύλες ή ενέργεια.

Εκτός από το ταμείο, η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη του «Made in Italy» την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας σχολικών δομών που για την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο των ειδών πολυτελείας και design της Ιταλίας.

Το ταμείο μπορεί να βοηθήσει «να διασφαλιστεί ότι οι πρωταθλητές σε ορισμένους τομείς θα υπό ιταλική ιδιοκτησία», δήλωσε ο Ματτέο Λουνέλι, επικεφαλής της ένωσης βιομηχανίας ειδών πολυτελείας Altagamma. «Βρισκόμαστε σε μια πορεία που οδεύει προς τη συγκέντρωση, είναι μια σημαντική πορεία γιατί οι μεγάλες ομάδες είναι αυτές που καταφέρνουν να είναι αποτελεσματικές στον διεθνή ανταγωνισμό».

Πηγή: Bloomberg

Απεξάρτηση από την Κίνα

Η απόφαση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας συνολικά της ΕΕ να εντείνει τις ενέργειές της για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας, ιδιαίτερα στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού από τους ημιαγωγούς έως τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας. Η Ιταλία υποστηρίζει επίσης το σχέδιο δημιουργίας ενός κρατικού ταμείου της ΕΕ για τη στήριξη της βιομηχανικής πολιτικής της ένωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Γαλλία συνεισέφερε 500 εκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο ταμείο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε από την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων InfraVia Capital Partners με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης της Ευρώπης σε ορυκτά ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή