Στον έλεγχο της αλυσίδας εστίασης «Γρηγόρης» περνά και επίσημα η διαχείριση της Αίγλης Ζαππείου. Έγκυρες πηγές που μίλησαν στον OT ανέφεραν πως χθες έπεσαν οι υπογραφές για την εκμίσθωση του ιστορικού χώρου στην εταιρεία του επιχειρηματία Βλάσση Γεωργάτου, ολοκληρώνοντας έτσι το διαγωνισμό παραχώρησης που ξεκίνησε στα τέλη του 2022.

Το εμβληματικό συγκρότημα στην καρδιά της πρωτεύουσας παραμένει κλειστό από τον Οκτώβριο του 2020. Μέχρι τότε, το ακίνητο εκμεταλλευόταν, μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης εταιρεία συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά. Η συγκεκριμένη εταιρεία ύστερα σειρά δικαστικών αποφάσεων, εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω αδυναμία καταβολής των οφειλών ενώ άφησε στο Ζάππειο «φέσια» ύψους περίπου 350.000 ευρώ.

Αίγλη Ζαππείου: Πράσινο φως για την παραχώρηση στην «Γρηγόρης»

Το καλοκαίρι του 2022, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται το Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποίησε διαγωνισμό για την εικοσαετή μίσθωση του Αίγλης. Στον εν λόγω διαγωνισμό, που έθετε ως προϋπόθεση ο μισθωτής να διαθέτει κατώτατο όριο εγγυημένου ετήσιου κύκλου εργασιών, το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, τη μοναδική προσφορά κατέβαλε η αλυσίδα καφεστίασης Γρηγόρης (όπως πρώτος έγραψε ο ΟΤ).

Ίδιο όνομα, εντελώς νέα εικόνα

Η «Γρηγόρης» θα πληρώνει μηνιαίο μίσθωμα 35.100 ευρώ και πρόσθετο ενοίκιο -από 1/1/2025- που θα αντιστοιχεί στο 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της ύψους 5 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα αναλάβει και το κόστος για τη ριζική ανακαίνιση του κτίσματος, το οποίο σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ενδέχεται να αγγίξει τα 5 εκατ. ευρώ. Η υψηλή αισθητική θα χαρακτηρίζει τις αίθουσες και τις σάλες που θα υποδέχονται τους πελάτες, ώστε να συνάδει με την ιστορική κληρονομιά του χώρου.

Στόχος είναι η «Αίγλη» (το όνομα θα παραμείνει) να ανακτήσει την χαμένη της… αίγλη και να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες αλλά και τους ξένους που θα επισκέπτονται την πρωτεύουσα.

Το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας

Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η ανανεωμένη Αίγλη θα είναι έτοιμοι να υποδεχθεί το κοινό στα τέλη του τρέχοντος έτους. Σημειωτέον πως πέρα από τους χώρους της καφεστίασης και των εκδηλώσεων (3.300 τ.μ), στην εκμίσθωση περιλαμβάνεται και η εκμίσθωση των χώρων του θερινού κινηματογράφου που έχει επιφάνεια 766 τ.μ. κι έχει χαρακτηρισθεί́ ως ιστορικό́ διατηρητέο μνημείο.

Το «απολαυστικόν κέντρο των Αθηνών»

Η «Αίγλη Ζαππείου» από το 1904 μέχρι σήμερα η αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής της Αθήνας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το «Ζυθεστιατόριον η Αίγλη» συνδέθηκε με τη μικρή Αθήνα της belle epoque και των Βαλκανικών Πολέμων.

Στην εποχή του Μεσοπολέμου και τα μεταπολεμικά χρόνια σημάδεψε την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα των Αθηναίων, αποτελώντας έναν κοινωνικό-δημόσιο χώρο με διαστρωματική εμβέλεια.

Στα τραπεζάκια της Αίγλης, «το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών» όπως έλεγε χαρακτηριστικά μία διαφήμιση της εποχής, συγκεντρώνονταν λόγιοι, καλλιτέχνες και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, για να απολαύσουν τον καφέ ή την πορτοκαλάδα τους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1910 λειτούργησε ο κινηματογράφος της Αίγλης, ένας από τους πρώτους θερινούς που λειτούργησαν στην Αθήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις