Εξαιρετικό είναι το «μπάσιμο» του ελληνικού τουρισμού κατά τους πρώτους μήνες του 2023, κάτι το οποίο προμηνύει ιδιαιτέρως θετικές εξελίξεις για την τρέχουσα χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό πως σε επίπεδα πάνω από τα 3,5 εκατομμύρια διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece για το πρώτο τετράμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2019, ενώ ο φετινός Απρίλιος σημείωσε διψήφιο ποσοστό ανόδου έναντι του Απριλίου του 2019.

Ειδικότερα, μόνο για τον μήνα Απρίλιο, που σηματοδοτεί και την εκκίνηση του θερινού προγράμματος για κάποιες από τις αεροπορικές, η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κώς, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) ήταν στο +13,3%, φθάνοντας συνολικά τα 1,63 εκατομμύρια επιβάτες έναντι των 1,44 εκατ. επιβατών του Απριλίου του 2019.

ΕΟΤ: Νέα τουριστική καμπάνια 2023 – «Ελλάδα. Διακοπές που σου αλλάζουν τη ζωή»

Η εικόνα το πρώτο τετράμηνο

Σε επίπεδο πρώτου τετραμήνου, που είναι και η περίοδος της πολύ χαμηλής σεζόν ειδικά για τα περιφερειακά αεροδρόμια λόγω της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, η αύξηση έναντι του 2019 αντιστοιχεί στο +4,7% όσον αφορά το σύνολο της επιβατικής κίνησης, φθάνοντας φέτος για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου στα 3,513 εκατ. επιβάτες από τα 3,356 εκατ. του πρώτου τετραμήνου του 2019.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κίνηση σημειώνει διψήφιο ποσοστό ανόδου κατά 11,4% στα 1,778 εκατομμύρια από τα 1,597 εκατομμύρια του πρώτου τετραμήνου του 2019, έστω κι αν η κίνηση εσωτερικού ήταν πτωτική κατά 1,4% στα 1,734 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τις επιδόσεις ανά αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά, η Θεσσαλονίκη ανέκαμψε πλήρως έναντι του 2019 με ένα σύνολο 1,717 εκατ. επιβατών, οριακά μειωμένο κατά 0,1% έναντι του πρώτου τετραμήνου του 2019.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου, 39% και 41% καταγράφονται στο Ακτιο και την Σκιάθο, όπου ωστόσο τα νούμερα της επιβατικής κίνησης είναι χαμηλά. Σε Μύκονο και Σαντορίνη καταγράφεται πτώση κατά 7,5% (78,6 χιλ. επιβάτες) και κατά 8,2% αντίστοιχα (260 χιλ. επιβάτες).

Εντυπωσιακές επιδόσεις καταγράφει η Ρόδος με άνοδο στα της επιβατικής κίνησης 29% με 491 χιλ. επιβάτες στο πρώτο τετράμηνο και τη διεθνή κίνηση να έχει αυξηθεί κατά 60% έναντι του 2019.

Νέες πρωτοβουλίες

Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Alexander Zinell, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece αναφέρθηκε και στις νέες πρωτοβουλίες του ομίλου, ο οποίος έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές CO2 σε όλα τα αεροδρόμια παγκοσμίως υπό τη διαχείρισή του έως το 2045, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75.000 τόνους έως το 2030: Στο πλαίσιο αυτών των νέων πρωτοβουλιών, όπως ανέφερε ο ίδιος ενδεικτικά για το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» Χανίων, «επωφελούμαστε από ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης κτιρίων με στόχο τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πολλά από τα αεροδρόμιά μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες