Ο Κέβιν Φάιγκι δεν ξεκίνησε την καριέρα του ως πρόεδρος της Marvel Studios. Αντιθέτως, πριν από αυτό… χόρτασε απόρριψη.

Αυτό είπε λίγο – πολύ μιλώντας σε τελειόφοιτους του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, σύμφωνα με το CNBC, τονίζοντας ότι η απόρριψη όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα κακή, κάθε άλλο. Μπορεί να είναι «το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί».

Μπιλ Γκέιτς: Οι 5 συμβουλές που θα ήθελα να του είχαν δώσει εάν… αποφοιτούσε από το Χάρβαρντ

Ο άνθρωπος με το βαρύ βιογραφικό από κινηματογραφικές ταινίες αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών του USC το 1995, άρχισε να εργάζεται ως βοηθός παραγωγής κάνοντας θελήματα ανοίγοντας υπομονετικά τον δρόμο προς την ηγεσία του κορυφαίου στούντιο του Χόλιγουντ.

Ποιος θα φανταζόταν ότι ο πρόεδρος της Marvel στη διάρκεια της πορείας του απορρίφθηκε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια πέντε φορές πριν τελικά γίνει δεκτός!

Αυτά είναι τα μαθήματα που πήρε από όλες εκείνες τις φορές που άκουσε το «όχι»:

«Νιώστε άνετα με την αποτυχία»

Σε ηλικία 10 ετών, ο Φάιγκι φανταζόταν ότι η διαδρομή για το Χόλιγουντ ήταν απλή: «Φαινόταν πολύ απλό: γίνεσαι δεκτός στο USC, γίνεσαι δεκτός στη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών, κάνεις μια φοιτητική ταινία που μετατρέπεται σε μεγάλη ταινία, κάνεις Star Wars και μετά γίνεσαι Τζορτζ Λούκας», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «δεν λειτούργησε έτσι».

Ο Φάιγκι μπήκε στο USC, αλλά όχι στη σχολή κινηματογράφου. Πέρασε τα απαιτούμενα μαθήματα ενώ έκανε επανειλημμένα  αίτηση στο πρόγραμμα που προτιμούσε, ώσπου να γίνει δεκτός.

Στη συνέχεια, μετά την αποφοίτησή του, όπως είπε, η πρώτη του δουλειά ήταν ένας ρόλος βοηθού παραγωγής όπου συμπλήρωσε «εκατοντάδες παραγγελίες μεσημεριανού γεύματος, έπλυνε δεκάδες αυτοκίνητα, πρόσεχε τα σκυλιά για λογαριασμό των ιδιοκτητών τους, έκανε τον σοφέρ σε ανθρώπους και… σε σκύλους».

Η επιμονή είναι προϋπόθεση για την επιτυχία, τόνισε.

«Νιώστε άνετα με την αποτυχία, με την απόρριψη», συμβούλευσε τους φοιτητές. «Αποδεχτείτε ότι είναι μια πιθανότητα, αλλά ποτέ μην την αφήσετε να σας καθορίσει και ποτέ μην την αφήσετε να σας κρατήσει πίσω».

«Η κακή τύχη μπορεί να βγει σε καλό»

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ δεν ήταν η πρώτη επιλογή της Marvel για τον ρόλο του Iron Man.

Οι διευθυντές κάστινγκ και οι παραγωγοί πρόσφεραν πρώτα τον ρόλο στον Κλάιβ Όουεν, τον βρετανό ηθοποιό που πρωταγωνίστησε στο «Children of Men» και το «The Bourne Identity». Ο Όουεν αρνήθηκε τον ρόλο.

«Αυτός είναι ο άγραφος κανόνας της τύχης», είπε ο Φάιγκε. «Ξέρεις τι είναι καλύτερο από το να ακολουθήσεις την πρώτη σου επιλογή; Το να ακολουθήσεις τη σωστή επιλογή».

Αυτή η σωστή επιλογή αποδείχθηκε ότι ήταν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ο οποίος έπαιξε το ρόλο του Iron Man σε 10 ταινίες σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία, με κάποιες από αυτές να κάνουν ιστορικές εισπράξεις.

Η τύχη έρχεται με πολλές μορφές, εξήγησε ο Φάιγκι.

Είτε λοιπόν πρόκειται για την επαγγελματική, είτε για την προσωπική ζωή, προέτρεψε το νεαρό του ακροατήριο να μην αποθαρρύνεται εάν η πρώτη επιλογή δεν έχει αποτέλεσμα. «Το αντίθετο: Εκμεταλλευτείτε το ως ευκαιρία για να βρείτε μια καλύτερη επιλογή», τους είπε.

«Απολαύστε το “αουτσάιντερ”»

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, τα Marvel Studios δεν ήταν ένα  βραβευμένο κινηματογραφικό σύμπαν. Μάλλον, όπως περιέγραψε ο Φάιγκι, ήταν μια «άχρηστη» ομάδα συγγραφέων και παραγωγών που εργάζονταν σε «ένα βρώμικο κτήριο πάνω από μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων».

«Πολλοί στο Χόλιγουντ νόμιζαν ότι ήμασταν καταδικασμένοι να αποτύχουμε. Υπήρξαν κάποιες στιγμές που ήμασταν κοντά στο να συμφωνήσουμε μαζί τους», είπε ο ίδιος.

Η ταυτότητα του αουτσάιντερ έδωσε στους δημιουργούς το θάρρος να πειραματιστούν, αφού δεν είχαν κανέναν να απογοητεύσουν και δεν υπήρχαν προσδοκίες στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθούν, εξήγησε. Ανέπτυξαν, έτσι, ένα νέο είδος προτύπου ταινιών υπερηρώων: Φτιάχνουν ταινίες για λιγότερο γνωστούς ήρωες της Marvel και αργότερα αφηγούνται την ιστορία του σύμπαντος που τους συνδέει όλους.

Η πρώτη τους απόπειρα, το “Iron Man”, ήταν μια επιτυχία – δίνοντάς τους αρκετή αξιοπιστία για να κάνουν περισσότερες ταινίες, ακόμη και όταν η δεύτερη απόπειρά τους “The Incredible Hulk” είχε πιο μέτρια απόδοση στο box office.

Η νοοτροπία «αουτσάιντερ» των πρώτων ημερών της Marvel ενστάλαξε μια δέσμευση σε όλο το στούντιο «να το ξετρελάνεις, χτυπώντας το κεφάλι σου στον τοίχο με μια ομάδα συνεργατών», είπε ο Φάιγκε. Αυτή η συνεργασία είναι που οδήγησε τις ιστορίες της Marvel από το «κακό στο εντάξει, σε καλό, σε ίσως εξαιρετικό, σε κάτι που οι άνθρωποι θέλουν να παρακολουθήσουν ξανά και ξανά».

«Ακόμη και αφού εδραιωθείτε, το να έχετε αυτήν τη νοοτροπία μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή