
Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», για τη χορήγηση άτοκων και χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων αγοράς κατοικίας, καθώς μέχρι χθες 1442 νέοι και νέα ζευγάρια είχαν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και είχαν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν (την προηγούμενη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.000).
Οι συνολικά ωφελούμενοι του προγράμματος είναι 10.000 καθώς τα δάνεια που μπορούν να δοθούν στην πρώτη φάση του προγράμματος όπως είχε ήδη ανακοινωθεί είναι περίπου 5.000.
Επιπλέον, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια του προγράμματος είναι ήδη τετραπλάσια σε σχέση με τα διαθέσιμα κεφάλαια. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι όροι του προγράμματος ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς ακινήτων, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες που καλύπτουν τις προδιαγραφές αξίας και παλαιότητας, αλλά και τις δυνατότητες των δανειοληπτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΥΠΑ, σε διάστημα 45 ημερών (από τις 3 Απριλίου που ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος έως και τις 15 Μαΐου), έχουν υποβληθεί 29.809 αιτήσεις για χορήγηση στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος, συνολικού ύψους 2,02 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό του σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, με κριτήριο φυσικά τα εγκεκριμένα δάνεια και όχι τις αιτήσεις).
Από τις 29.809 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί:
- Έχουν ήδη αξιολογηθεί 11.193 και έχουν λάβει προέγκριση 7.534 αιτήσεις ή το 67% των αξιολογημένων (οι υπόλοιπες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος). Το συνολικό ύψος των δανείων που έχουν προεγκριθεί είναι 842,5 εκατ. ευρώ.
- Από τις 7.534 προεγκρίσεις, οι 1.442 έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου, καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει ότι 1442 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και έχουν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ για την προκήρυξη του προγράμματος, η περίοδος ολοκλήρωσης τεχνικού και νομικού ελέγχου του υπό αγορά ακινήτου διαρκεί έως και εξήντα ημέρες από την ημερομηνία της ένταξης της αίτησης στο Πρόγραμμα.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται για μια ακόμη φορά. Αμφισβήτησαν το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Υποστήριξαν ότι δεν ενδιαφέρει τους νέους και ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια. Μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων όχι μόνο έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων, αλλά ήδη έχει λάβει έγκριση για το σχετικό δάνειο ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με το 30% των δυνητικά δικαιούχων. Καλό λοιπόν είναι όσοι ασκούν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση να προσέχουν στο εξής τι λένε. Η πραγματικότητα τους εκδικείται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, για τις 1442 αιτήσεις που έχουν περάσει στο στάδιο του νομικού και τεχνικού ελέγχου:
- Το μέσο ύψος των δανείων είναι 104.926 ευρώ. Για τα δάνεια αυτά έχουν δεσμευτεί 151,3 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. που είναι επί του παρόντος ο προϋπολογισμός του προγράμματος.
- Το 68,52% των αιτήσεων αφορά έγγαμους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, το 28,41% άγαμους και το 3,06% μονογονεϊκές οικογένειες.
- Το 36,08% των δανείων αντιστοιχεί στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 37 ετών. Ακολουθούν οι ηλικίες: 34-37 ετών (26,66% των δανείων), 31-34 ετών (19,36 % των δανείων), 28-31 ετών (13,44%) και 25-28 (4,47%).
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον δεκαπέντε ετών.
Δικαιούχοι είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας