Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να καλλιεργούν προσδοκίες για πιθανή συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, την ώρα που οι εισηγμένες δείχνουν την πορεία του πρώτου τριμήνου με τα αποτελέσματα τους.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,55% στις 7.765 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,05% στις 16.118 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,76% στις 7.455 μονάδες.

Η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί από την προφανή αποφασιστικότητα του προέδρου Joe Biden και του κορυφαίου Ρεπουμπλικανού του αμερικανικού Κογκρέσου Kevin McCarthy να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, με τον Biden να διακόπτει ένα ταξίδι στην Ασία για να επιστρέψει στις συνομιλίες την Κυριακή.

«Είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε ο McCarthy. «Δεν είναι τόσο δύσκολο να φτάσουμε σε συμφωνία».

Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, από τότε που η κυβέρνηση έφτασε επισήμως στο ανώτατο όριο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, με το υπουργείο Οικονομικών να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά μέχρι τις αρχές Ιουνίου, προκαλώντας ενδεχομένως μια καταστροφική χρεοκοπία.

Τα μάκρο

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Luis de Guindos ανέφερε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θεωρεί τον σημερινό πληθωρισμό στις υπηρεσίες «πολύ ανησυχητικό». Ο de Guindos σχολίασε και την τραπεζική κρίση, χαρακτηρίζοντας τα επενδυτικά κεφάλαια ως τον σημαντικότερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα, σημειώνοντας ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού αποδείχθηκε πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν.

Μετά τον de Guindos, αναμένεται και η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια νωρίτερα αυτό το μήνα, συνεχίζοντας την παρατεταμένη εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης κατά του πληθωρισμού, και οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για μελλοντική δράση.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και για πολύ καιρό», δήλωσε η Lagarde την περασμένη εβδομάδα. «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε ένα ταξίδι για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και η μάχη δεν έχει τελειώσει. Θα τελειώσει μόνο όταν θα έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη ότι θα επιτύχουμε τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», είχε αναφέρει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές