Το ποσό των 75 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η Deutsche Bank για να διευθετήσει αγωγή γυναικών που καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν από τον εκλιπόντα Τζέφρι Επστάιν και κατηγορούν τη γερμανική τράπεζα ότι διευκόλυνε τις δραστηριότητες trafficking στις οποίες επιδιδόταν.

Ο Επστάιν ήταν πελάτης της Deutsche Bank από το 2013 έως το 2018. Πέθανε τον Αύγουστο του 2019 στη φυλακή, ενώ περίμενε τη δίκη του για εμπορία ανθρώπων.

Τζέφρι Επστάιν: Όλα τα μεγάλα ονόματα της ατζέντας του

Εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία, παραπέμποντας ωστόσο σε δήλωσή του το 2020 στην οποίαν αναγνώριζε ως λανθασμένη την απόφαση της τράπεζας να καταστήσει τον Επστάιν πελάτη.

Είπε επίσης ότι η Deutsche Bank έχει επενδύσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τους ελέγχους, τις διαδικασίες και την εκπαίδευσή της και προσέλαβε περισσότερους ανθρώπους για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Ο David Boies, ένας από τους δικηγόρους των κατηγόρων, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η εγκληματικές δραστηριότητες του Επστάιν «δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς τη συνεργασία και την υποστήριξη πολλών ισχυρών ατόμων και θεσμικών οργάνων. Εκτιμούμε την προθυμία της Deutsche Bank να αναλάβει την ευθύνη για τον ρόλο της.»

Η JPMorgan

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν ήταν άμεσα σαφές πώς ο διακανονισμός θα μπορούσε να επηρεάσει την JPMorgan Chase, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοιες αλλά υψηλότερες αγωγές από τους κατηγόρους του Επστάιν και από τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, όπου ο αποθανών είχε σπίτι.

Ο Επστάιν ήταν πελάτης της JPMorgan από το 1998 έως το 2013, μια περίοδο κατά την οποία φέρεται να διακινούσε πολύ περισσότερες γυναίκες και κορίτσια. Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι η τράπεζα «έκλεινε τα μάτια» στις δραστηριότητες του Επστάιν.

Η τράπεζα, από την πλευρά της, έχει ασκήσει αγωγή κατά του Τζες Στάνλεϊ, πρώην επικεφαλής της ιδιωτικής τραπεζικής που είχε φιλικές σχέσεις με τον Επστάιν. Μέσω της αγωγής αυτής η JPMorgan επιδιώκει να καλύψει τις ζημιές από την υπόθεση Επστάιν.

Η Jane Doe 1

Στην υπόθεση της Deutsche Bank επικεφαλής της αγωγής ήταν μια αγνώστου ταυτότητας ενάγουσα, γνωστή ως Jane Doe 1, η οποία δήλωσε ότι ο Επστάιν την κακοποίησε σεξουαλικά από το 2003 έως το 2018.

Μια διαφορετική Jane Doe 1, μια πρώην χορεύτρια μπαλέτου που δήλωσε ότι ο Επστάιν τη διακινούσε από το 2006 έως το 2013, ηγείται της υπόθεσης των κατηγόρων κατά της JPMorgan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή