Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά περίπου 4,45 δισ. δολάρια σε 2,33 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 12 Μαΐου, το χαμηλότερο σε περισσότερα από 21 χρόνια, καθώς η ζήτηση συναλλάγματος αυξήθηκε ενόψει των εκλογών, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας την Πέμπτη.

Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η ζήτηση συναλλάγματος είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά την εβδομάδα πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου, λόγω των προσδοκιών ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί μετά την ψηφοφορία.

Τουρκία: Ο δαιμόνιος άνθρωπος του προέδρου

Τα καθαρά αποθέματα συναλλάγματος ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002, καθώς υποχωρούν τα τελευταία χρόνια λόγω των παρεμβάσεων των αρχών στην αγορά και των προσπαθειών για μείωση της ζήτησης συναλλάγματος. Τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2002, τα καθαρά αποθεματικά ήταν σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις αρχές του ίδιου έτους. Η συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποίησε το Reuters την Πέμπτη ήταν 19,5389. Η λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44% το 2021. Τα καθαρά αποθεματικά συναλλάγματος εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, αφού αφαιρεθούν οι εκκρεμείς ανταλλαγές swaps που ανήλθαν στα 36,86 δισ. δολάρια την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή