Οι μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου δεν οφείλουν αποζημιώσεις στους συγγενών θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών που κατηγορούν τις εταιρείες ότι βοήθησαν το Ισλαμικό Κράτος να διαδώσει την προπαγάνδα του, έκρινε η αμερικανική Δικαιοσύνη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις εταιρείες τεχνολογίας, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει στην ευρύτερη συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο νόμο που τις προστατεύει από διώξεις για το περιεχόμενο που αναρτούν στο διαδίκτυο.

ΕΕ: Εντός μιας ώρας θα αφαιρείται «τρομοκρατικό» περιεχόμενο από το internet -Τι ισχυρίζονται Facebook, Google

Οι εννέα δικαστές εξέταζαν δύο διαφορετικές υποθέσεις. Στην πρώτη, οι γονείς μιας νεαρής Αμερικανίδας που σκοτώθηκε στις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι στράφηκαν κατά της Google, μητρικής εταιρείας του YouTube.

Υποστήριζαν ότι ο κολοσσός στήριζε το Ισλαμικό Κράτος καθώς πρότεινε ορισμένα βίντεο σε χρήστες της υπηρεσίας.

Στη δεύτερη υπόθεση, οι συγγενείς ενός Ιορδανού, θύματος της επίθεσης σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την 1η Ιανουαρίου 2017, υποστήριξαν ότι το Facebook, το Twitter και η Google θα μπορούσαν να θεωρηθούν «συνεργοί» επειδή δεν κατέβαλαν επαρκείς προσπάθειες για να αποσύρουν από τις πλατφόρμες τους το περιεχόμενο του Ισλαμικού Κράτοςυ.

«Το γεγονός ότι κάποιοι κακοπροαίρετοι επωφελούνται από τις πλατφόρμες δεν επαρκεί για να τεκμηριωθεί ότι οι κατηγορούμενοι έδωσαν συνειδητά ουσιαστική βοήθεια σε αυτές τις οργανώσεις» δήλωσε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης.

«Συμπεραίνουμε ότι οι ισχυρισμοί των εναγόντων δεν επαρκούν για να αποδειχθεί ότι οι κατηγορούμενοι βοήθησαν το ΙΚ να πραγματοποιήσει την επίθεσή του» συνεχίζει η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέφυγε να εξετάσει την ουσία του «Άρθρου 230» του Νόμου περί Επικοινωνιών που ισχύει από το 1996 και θεωρείται στυλοβάτης του σημερινού Διαδικτύου.

Ο νόμος αυτός ορίζει ότι οι εταιρείες του Διαδικτύου δεν μπορεί να θεωρηθούν εκδότες και χαίρουν δικαστικής ασυλίας για το περιεχόμενο που αναρτάται από τους χρήστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI