Στη σύνοδο της G7 αναμένεται να συμμετάσχει, με φυσική παρουσία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τους FT, ο Ζελένσκι θα βρεθεί στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος της Ομάδας των 7, την Κυριακή.

Όπως αναφέρει το οικονομικό έντυπο, η απροσδόκητη παρουσία του αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία οδεύει προς τον 16ο μήνα του. Θα προσπαθήσει επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη από τις χώρες που δεν συμμετέχουν στην G7, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, οι οποίες δεν έχουν συμμετάσχει στις δυτικές κινήσεις για την τιμωρία της Μόσχας.

Δύσκολη άσκηση για τον Φούμιο Κισίντα

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επίσκεψή του θα μπορούσε ακόμη να ακυρωθεί για λόγους ασφαλείας. Άλλωστε, η παρουσία του θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα να διασφαλίσει ότι η σύνοδος κορυφής, η οποία διεξάγεται στην Ασία για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, δεν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κισίντα επιθυμεί η σύνοδος να επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στην προσέγγιση των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να δοθεί μεγάλη έμφαση στον Ινδο-Ειρηνικό και να διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα μπορέσουν να επιδείξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα στην προσέγγισή τους προς την Κίνα.

Τι επιδιώκει ο Ζελένσκι

Τον Μάρτιο, ο Κισίντα πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο για να προσκαλέσει επίσημα τον Ζελένσκι να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Χιροσίμα, σε μια σπάνια επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη σε εμπόλεμη ζώνη. Ο Κισίντα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι «η σημερινή Ουκρανία μπορεί να είναι η αυριανή ανατολική Ασία».

Ο Ζελένσκι αναμένεται να διπλασιάσει τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής, τα οποία απαιτούν την ευλογία της Ουάσινγκτον.

Αναμένεται επίσης να συζητήσει τις προσπάθειες προώθησης του ειρηνευτικού σχεδίου 10 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο απαιτεί την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Μια αντίπαλη κινεζική πρόταση δεν αναφέρεται σε αυτά ως προαπαιτούμενα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τα διεθνή ταξιδιωτικά σχέδια του Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου κρατήθηκαν μυστικά μέχρι την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας. Ο Ουκρανός πρόεδρο δεν έχει επισκεφθεί την Ασία από την έναρξη της σύγκρουσης, ωστόσο πρόσφατα επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα