Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Societe Generale για την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με νέο report της, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος τονίζει ότι οι εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου στην Ελλάδα, αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Goldman Sachs: Τα σενάρια των ελληνικών εκλογών και το διακύβευμα

Η Societe Generale

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή του που είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο, η Societe Generale είχε εκτιμήσει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν την Ελλάδα, προβλέποντας ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του έτους από τουλάχιστον έναν οίκο.

Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, οι αναλυτές σημειώνουν ότι το σύστημα της αναλογικής που ισχύει πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία έντονα κατακερματισμένη βουλή.

Παρά το γεγονός, ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με περίπου 36% στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα είναι πιθανό να δυσκολευτεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού. Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, η διεξαγωγή μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις αρχές Ιουλίου είναι πιθανή, αλλά δε θα λύσει το πολιτικό αδιέξοδο.

Έτσι, η Societe Generale εκτιμά τώρα ότι το review της ελληνικής αξιολόγησης που έχει προγραμματίσει η Fitch για τις 9 Ιουνίου δεν θα είναι η στιγμή στην οποία η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Δημόσιο χρέος

Ο γαλλικός οίκος  αναμένει μια περαιτέρω τάχιστη υποχώρηση του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας πως η βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας ήταν εντυπωσιακή, με το δημόσιο χρέος να υποχωρεί χαμηλότερα από το 180% του ΑΕΠ το 2022 – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε μια βάση δέκα ετών και 35 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό που καταγράφηκε το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία