Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να συνομιλήσει Με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι θα συνομιλήσει ο Τζο Μπάιντεν για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Αποχωρούν οι Ρεπουμπλικάνοι από τις συνομιλίες για το χρέος

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αργότερα σήμερα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους σήμερα Κυριακή, αρνούμενος να πει κάτι περισσότερο για το περιεχόμενο της συνομιλίας προτού μιλήσει με τον ίδιο τον Μακάρθι.

Οι συζητήσεις δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε κάποιο αποτέλεσμα και η διάσωση του αμερικανικού χρέος κρέμμεται από μία κλωστή, αφού το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι την 1η Ιουνίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία που θα οδηγούσε σε χάος κυριολεκτικά στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία.

Οι αξιωματούχοι δεν συναντήθηκαν το Σάββατο και δεν ανακοίνωσαν καμία πρόοδο από τις συναντήσεις της Παρασκευής ή κάποιο σχέδιο για συνέχιση των επαφών. Τουναντίον, και οι δύο πλευρές έκριναν τις προτάσεις της άλλης πλευράς ως υπερβολικά ακραίες.

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre δήλωσε ότι ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι ομοννοούν ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα πρέπει να είναι δικομματική.  Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο Μακάρθι δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ότι δεν πιστεύει πως οι συνομιλίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν έως ότου ο Μπάιντεν επιστρέψει στη χώρα από τη σύνοδο κορυφής της G7. Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι πήραν μια πολύ ακραία θέση προς την αριστερά.

Πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, την οποία επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προτείνει αύξηση των αμυντικών δαπανών, περιορίζοντας παράλληλα τις συνολικές δαπάνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής ήθελαν να παρατείνουν τις φορολογικές περικοπές που ψηφίστηκαν υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που θα πρόσθετο 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ομοσπονδιακό χρέος.

Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι η τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών περιελάμβανε «απότομες» περικοπές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις πρόσφατες συμφωνίες για τον προϋπολογισμό, καθώς και ένα πακέτο μέτρων που δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών θεμάτων, περικοπών στην επισιτιστική βοήθεια και λιγότερα χρήματα για τη φορολογική υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων.

Σύμφωνα με το ίδιο άτομο, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν επίσης απορρίψει τα προτεινόμενα μέτρα των Δημοκρατικών για την αύξηση των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στα φάρμακα, και στο κλείσιμο των «φορολογικών κενών».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου περιμένουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Μακάρθι θα πραγματοποιηθεί καθώς ο Μπάιντεν επέστρεφε με το Air Force One από τη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα.

Η Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοθεσία που θα περιόριζε τις κρατικές δαπάνες κατά 8% το επόμενο έτος. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτό θα επιβάλει μέσες περικοπές τουλάχιστον 22% σε προγράμματα όπως η εκπαίδευση και η επιβολή του νόμου, ποσοστό το οποίο οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι δεν αμφισβήτησαν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η δικομματική συμφωνία, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν μια ισχνή πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή και οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν για σημαντικές περικοπές δαπανών σε πολλά εγχώρια προγράμματα, με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου δανεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση, το οποίο απαιτείται τακτικά για την κάλυψη του κόστους των δαπανών και των φορολογικών περικοπών που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από τους βουλευτές.

Για την ιστορία, οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου ψήφισαν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους τρεις φορές, χωρίς προϋποθέσεις περικοπής του προϋπολογισμού, όταν ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ ήταν στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή