«Ράλι καταγράφεται με άνοιγμα στις ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε εκπληκτικά ισχυρή υποστήριξη στις εκλογές της Κυριακής, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία για φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει το Bloomberg την αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Το δημοσίευμα, υπογραμμίζει ότι η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε σχεδόν το 41% ​​των ψήφων έναντι περίπου 20% του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Ενώ δεν κατάφερε να επιτύχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι θα εξασφαλίσει μονοκομματική κυβέρνηση σε περίπου ένα μήνα, όταν αναμένεται να διεξαχθούν νέες εκλογές».

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνωστίζονται οι αγοραστές στις πύλες της Λ. Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άνοδο έως και 6,7% στις αρχές της Δευτέρας, επεκτείνοντας τα κέρδη του 2023 στο 29%.

Axia για εκλογές: Νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα- Ποιες μετοχές θα ωφεληθούν [πίνακες]

Η επενδυτική βαθμίδα

Το Bloomberg, γράφει ότι οι εκλογές θεωρήθηκαν από αναλυτές και επενδυτές ως το τελευταίο εμπόδιο που στέκεται στην πορεία του έθνους προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια, και η νίκη Μητσοτάκη θεωρήθηκε ως το πιο φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα. Το 2022, το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ μειώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», σχολίασε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση προεξοφλείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα είναι μια σημαντική στιγμή καθώς ένα στίγμα που υπάρχει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί».

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησε περίπου 9 μονάδες βάσης στο 3,933%. Το επιτόκιο μειώθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από το υψηλό του περασμένου έτους, μειώνοντας σημαντικά το spread στο 1,45.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης