Τη στήριξή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δεύτερες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος τερμάτισε τρίτος στις εκλογές της 14ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας ωστόσο ποσοστό 5,17% και μετατρεπόμενος έτσι σε ρυθμιστικό παράγοντα.

Εκλογές Τουρκία: Αυτή είναι η τελική διαφορά Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου – Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα

Η ανακοίνωση του εθνικιστή υποψηφίου τη Δευτέρα έγινε λίγες ημέρες πριν οι Τούρκοι προσέλθουν στις κάλπες στις 28 Μαΐου για να αποφασίσουν αν ο Ερντογάν ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα ηγηθεί της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν έλαβε 49,52%, χάνοντας για μόλις μισή μονάδα την απαιτούμενη πλειοψηφία του 50% + μίας ψήφου.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, έλαβε 44,88%.

Το τοπίο μετά τις πρώτες κάλπες

Ο Ογκάν, 55 ετών, πρώην ακαδημαϊκός, ήταν ο υποψήφιος μιας συμμαχίας δεξιών κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα της Νίκης, το οποίο είναι γνωστό για την αντιμεταναστευτική του στάση στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη χώρα υποδοχής προσφύγων στον κόσμο.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να ανατρέψει μεγάλο μέρος των σαρωτικών αλλαγών του Ερντογάν στην τουρκική εσωτερική, εξωτερική και οικονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της αντιστροφής ενός ανορθόδοξου οικονομικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ψήφος υπέρ του στον δεύτερο γύρο είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η υποστήριξη του Ογκάν θα δώσει ώθηση στον Ερντογάν, αλλά θα διχάσει και τους υποστηρικτές του εθνικιστή πολιτικού. Το Κόμμα της Νίκης θα ανακοινώσει ξεχωριστά τη δική του στάση για τον δεύτερο γύρο την Τρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα