Εκτός πραγματικότητας επιδόσεις σε παραδοσιακά κάστρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη συνολικά μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές.

Περιφέρειες που άλλοτε βάφονταν πράσινες και μετά ροζ, πλέον έχουν περάσει στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Πώς φτάσαμε στον πολιτικό «σεισμό» – Οι 7 πληγές του ΣΥΡΙΖΑ που τον έκαναν «χορηγό» της ΝΔ

Γενικώς παρατηρεί κανείς σε αυτές τις περιφέρειες σημαντική υποχώρηση της Κεντροαριστεράς καθώς ακόμη και η άθροιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να φτάσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.

Τα «κάστρα» της Κεντροαριστεράς έχουν αλωθεί από την «γαλάζια» εισβολή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι όλη η Κρήτη είναι πλέον Νέα Δημοκρατία αφού σε όλες τις περιφέρειες επικράτησε κατά κράτος.

Επί ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι η Κρήτη βγάζει κυβέρνηση, κάτι που αποδεικνύεται και σε αυτές τις εκλογές.

Στα Χανιά του Παύλου Πολάκη η ΝΔ πήρε 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20 μονάδες κάτω ενώ το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε περίπου στο 11%. Στο Ρέθυμνο η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ είναι 16 μονάδες (37%-21%) μόνο που δεύτερο εδώ ήρθε το ΠΑΣΟΚ το οποίο ξεπέρασε οριακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Ηράκλειο η διαφορά είναι 13 μονάδες (35%-22%) ενώ και το ΠΑΣΟΚ άγγιξε το 22%. Δεκαοκτώ μονάδες η διαφορά στο Λασίθι (39%-21%) με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο 17%.

Στη Λέσβο, το άλλοτε καταπράσινο νησί με πολλές «κόκκινες» δυνάμεις, η Νέα Δημοκρατία έχει σημειώσει μια από τις μεγαλύτερες διαφορές, συγκεκριμένα παίρνει 40.5% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 15,91% και το ΠΑΣΟΚ στο 14,53%.

Στην Αχαία και την Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, παραδοσιακό κάστρο του ΠΑΣΟΚ, λόγω καταγωγής των Παπανδρέου, που το 2015 πέρασε στο χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία πήρε κεφάλι με 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27% και το ΠΑΣΟΚ 12,4%.

Στη Β’ Πειραιά, λαϊκή περιφέρεια με σοβαρές κεντροαριστερές αναφορές για πολλές δεκαετίες η ΝΔ παίρνει ποσοστό 37% με το ΠΑΣΟΚ μόλις στο 20%, δηλαδή διαφορά 17 μονάδες ενώ το ΠΑΣΟΚ παίρνει περίπου 11%.

Ομοίως και στη Β’ Θεσσαλονίκης η διαφορά είναι συντριπτική. Η ΝΔ παίρνει 40% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 15% και το ΠΑΣΟΚ στο 10%.

Στην Ηλεία και τον Πύργο όπου ο Κ. Μητσοτάκης είχε «σημαδέψει» ως δυνατή περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ παίρνει 38% περίπου και ο ΣΥΡΙΖΑ 24% ενώ το ΠΑΣΟΚ παίρνει 19%.

Σαρωτική η νίκη της ΝΔ και στην Εύβοια συνολικά με ποσοστό 37,16% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18,85% ενώ υψηλό είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, στο 15,2%. Ειδικά για τη Χαλκίδα, όπου ο Κ. Μητσοτάκης είχε δυναμική παρουσία, η ΝΔ είχε 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18%.

Για τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της Εύβοιας, φαίνεται ότι η ΝΔ κεφαλαιοποίησε τις προσπάθειες ανασυγκρότησης που έγιναν. Για παράδειγμα στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού η ΝΔ πήρε 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 16,5% απειλούμενος από το ΠΑΣΟΚ που πήρε 15,3%.

Στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας η ΝΔ πήρε 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18%.

Στην Αρτα, το κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα και της Ολγας Γεροβασίλη η ΝΔ επικράτησε με 36,6% και ο ΣΥΙΡΖΑ 31,7%.

Ακόμη και στη Δημοτική Ενότητα Αθαμανίας όπου και το χωριό του Αλέξη Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 40,87% (1.316 ψήφοι), έναντι του 35,40%.

Τεράστιο το ποσοστό της ΝΔ και στην άλλοτε… κόκκινη Μαγνησία. Η ΝΔ πήρε 43,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 19% και το ΠΑΣΟΚ μόλις 8,1%.

Παραδοσιακά η Κεντροαριστερα είχε μεγάλη δύναμη στα Δωδεκάνησα κι αυτό που συνέβη την Κυριακή δεν έχει προηγούμενο. Η ΝΔ πήρε σχεδόν… 50% των ψηφοφόρων, συγκεκριμένα 49,93% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μόλις 14,3% και το ΠΑΣΟΚ 13,4%.

Στη Β’ Δυτικής Αττικής, περιοχή φτωχή, λαϊκή αλλά η ΝΔ σάρωσε με 41,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 18,2%. Να θυμίσουμε ότι το 2019 η ΝΔ ήταν δεύτερο κόμμα

Στην Κέρκυρα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές πήρε 34% και επικράτησε τώρα η ΝΔ πήρε κεφάλι με 17 μονάδες διαφορά. Δηλαδή πήρε 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ βούτηξε στο 20%.

Στα Γρεβενά, την περιοχή του πρώην βουλευτή Πάτση, η ΝΔ πήρε 44% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 21,8%.

Στη Χίο η ΝΔ πήρε 46% και δεύτερο ήρθε το ΠΑΣΟΚ με 19% με τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο και μόλις 12,3%.

Τέλος, κατάρρευση για ΣΥΡΙΖΑ και στις περιοχές των αγροτών. Στη Λάρισα η ΝΔ κερδίζει με 40,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 19,8%. Στην Καρδίτσα η ΝΔ πάει στο 46,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 19,8%.

Στα άλλοτε πράσινα Τρίκαλα ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 45% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 20%.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα