Στο London Coffee Festival, τη μεγαλύτερη γιορτή του καφέ στη Δυτική Ευρώπη εδώ και μια 12ετία, πήρε μέρος για 2η χρονιά η ελληνική εταιρεία ΑΒΕΚ.

Η επιχείρηση του Χρήστου Βεκράκου, επίσημη αντιπρόσωπος του ιταλικού οίκου espresso Hausbrandt στην Ελλάδα εδώ και 26 χρόνια, βρέθηκε στο λονδρέζικο φεστιβάλ με το σήμα της Hausbrandt αλλά και με το project Qualita Unica.

Η QU, το νέο εγχείρημα της ΑΒΕΚ, έχοντας ως οδηγό την αυστηρά επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος (μονοποικιλιακό ψήσιμο), ώστε ο καφές να αποδίδει στο μέγιστο τις αρωματικές και γευστικές του ιδιότητες, δημιουργεί tailor made blends.

Στο London Coffee Festival, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο The Old Truman Brewery London από τις 20 έως τις 23 Απριλίου 2023, εφέτος συμμετείχαν 230 εκθέτες, ενώ προσέλκυσε περισσότερους από 30.000 επισκέπτες.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια, εργαστήρια, παρουσιάσεις νέων προϊόντων και εξοπλισμού, διαγωνισμούς, parties και μοναδικά Masterclasses.

Ο σχεδιασμός των installations της έκθεσης ανήκει στο design group της Beetroot, σταθερό συνεργάτη του Project της Qualita Unica.

Σημειώνεται ότι η ΑΒΕΚ Βεκράκος τα τελευταία χρόνια έχει και επιχειρηματική παρουσία και στην αγορά της Αγγλίας μέσω της QU Espresso Ltd, αντιπροσωπεύοντας τον ιταλικό espresso Hausbrandt και φυσικά την Qualita Unica.

Το πάθος για τον καφέ μακριά από τις «παραδεδεγμένες αλήθειες»

Αν υπάρχει μια σταθερά στην αγορά των beverages στη χώρα μας είναι η λατρεία του καφέ. Ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για τρεις στους τέσσερις Έλληνες ο καφές είναι λυτρωτική απόλαυση που δεν θα την αντικαθιστούσαν με κάποιο άλλο ρόφημα.

Η εταιρεία ΑΒΕΚ, με μακρά πορεία, σχεδόν 30 ετών, στην αγορά του καφέ, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρει πλέον το αγαπημένο ρόφημα.

Από την προσωπικότητα του καφέ, που πλέον αποκτά γαστρονομικά χαρακτηριστικά, μέχρι την επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος και το storytelling πίσω από μία κούπα καφέ, οι άνθρωποι της ΑΒΕΚ πήγαν από νωρίς ένα βήμα πιο μπροστά, διαβλέποντας τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη της αγοράς της καφεστίασης για ποιοτικά tailor made espresso blends.

Κάπως έτσι στις αρχές του 2015 ξεκινάει τη λειτουργία της η μονάδα επεξεργασίας καφέ της εταιρείας στην περιοχή Καβαλλάρι, στον Λαγκαδά, με την ΑΒΕΚ να «φοράει» και το «καπέλο» του παραγωγού εκτός από εκείνο του εισαγωγέα.

Για ενάμισι περίπου χρόνο η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα της χημείας του καφέ κατά την φρύξη, με τα γευστικά προφίλ, τους συνδυασμούς μεταξύ των ποικιλιών, τη συσκευασία και την αποθήκευση.

Επιστρέφοντας στην ουσία της παραγωγής και της κατανάλωσης καφέ: τον ίδιο τον καφέ, ακολουθεί το φιλόδοξο project της «Qualita Unica».

Παραφράζοντας τον σοφό καθηγητή της φυσικής Λίχτενμπερκ, η QU θα λέγαμε ότι «βλέπει τα πάντα αλλιώς, παρακάμπτει τις παραδεδεγμένες αλήθειες και τις στήνει ανάποδα για να δει μήπως έτσι μπορούν να περπατήσουν καλύτερα».

Η QU δεν είναι brand αλλά ‘φτιάχνει’ brand», όπως εξηγεί στον ΟΤ ο Βασίλης Αρνάκης, εταίρος στην ΑΒΕΚ. Ήδη, έχουν «κλειδώσει» 14 συνταγές με παραμετροποίηση ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών της, εκ των οποίων οι 4 αποκλειστικές.

Το επόμενο βήμα είναι το λανσάρισμα του Fair Specialty Coffee με έμφαση στις αρχές του δίκαιου εμπορίου (fair trade) και της αειφορίας, χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση. Στόχος της σειράς Fair είναι μια πιο επιστημονική προσέγγιση στην ethical πλευρά του καφέ.

Επένδυση 12 εκατ. ευρώ

Έχοντας κλείσει το 2022 με τζίρο άνω των 42 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. το 2021 και 32 εκατ. το 2020 και χωρίς δανεισμό, η ΑΒΕΚ Βεκράκος προχωρά στη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου δίπλα στο υφιστάμενο.

Κοντά στις λίμνες του Λαγκαδά, μια περιοχή Natura, που εντός των ορίων της απαγορεύονται δράσεις που μολύνουν το περιβάλλον, η νέα επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, αφορά ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο με έμφαση στην καινοτομία και την επιστημονική προσέγγιση του καφέ.

Στη νέα εγκατάσταση θα μεταφερθεί και η ήδη υπάρχουσα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Από πατέρα σε γιο

Ο Χρήστος Βεκράκος, ο οποίος ίδρυσε την ΑΒΕΚ το 1997, στην ουσία συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στον καφέ, που έκλεισε πέρσι έναν ολόκληρο αιώνα.

Ο πατέρας του, Νικόλαος Βεκράκος, για χρόνια είχε ταυτιστεί με την αγορά του καφέ στη Λακωνία, συνεχίζοντας την επιχείρηση που ξεκίνησε ο δικός του πατέρας του, Ιωάννης Βεκράκος, όταν το 1922 έφερε την τέχνη του καφέ από την Αίγυπτο σε ένα μικρό καφεκοπτείο στη Σπάρτη.

Η εύστοχη επιλογή, τόσο στον τομέα των προϊόντων όσο και των συνεργασιών, βασισμένη στις ανάγκες της αγοράς, έδωσαν στην εταιρεία μια αδιάκοπη ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια έως σήμερα που είναι μία από τις κορυφαίες του κλάδου.

Η ΑΒΕΚ με ένα τεράστιο δίκτυο αντιπροσώπων σε όλη την Ελλάδα, είναι αποκλειστικός εκπρόσωπος του ιταλικού οίκου «Espresso Hausbrandt Trieste 1892» και του επίσης ιταλικού καφέ «Espresso Nadali», των αμερικανικών premium σιροπιών «Da Vinci Gourmet», προϊόντων γνήσιας ιταλικής σοκολάτας καθώς και των φημισμένων τσαγιών «Eilles».

Επιπλέον, διαθέτει τον ελληνικό καφέ «Άριστος», με βάση την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News