Τα λόγια είναι περιττά για τη συμπεριφορά των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας αμβλύνει θεαματικά τους επενδυτικούς κινδύνους για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Το ταμπλό έπαιξε (και πιθανόν να συνεχίσει να παίζει) την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ανάκτηση που είχαμε χάσει στις λεπτομέρειες λίγες εβδομάδες πριν.

Με τις ..λεπτομέρειες να εξειδικεύονται στο πολιτικό σκηνικό και την εκείθεν -έως πρότινος- ανασφάλεια, κάτι που πλέον αίρεται πανηγυρικά.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τους ήδη αγορασμένους να ρευστοποιήσουν, μετά από τέτοια έκβαση.

Κι όσο για τους νεοεισερχόμενους, οι πιθανότητες να μπήκαν άδικα ή αργά είναι λίγες, καθώς η αγορά περιμένει ακόμα καλύτερες μέρες.

Ο τζίρος ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς αφενός ήταν τουλάχιστον 4 φορές ανώτερος του μεσοσταθμικού, αφετέρου μόνο η αξία των πακέτων προσυμφωνημένων (πάνω από 50 εκατ.) σχεδόν έφθασε αυτήν σε μια ..κανονική συνεδρίαση.

Στην αγορά ομολόγων, υπήρξε φανερή διάθεση να προεξοφληθεί η περαιτέρω αποκλιμάκωση αποδόσεων, καθότι είναι αρκετά πιθανό να προσιδιαστούν με τα κρατικά άλλων χωρών, τουλάχιστον στη ζώνη του ευρώ.

Στην αγορά παραγώγων, παρατηρήθηκε ίδια εικόνα, με συνεχή premium και ομαλή διαπραγμάτευση, ενώ κι εκεί οι όγκοι συναλλαγών ήταν πάρα πολύ μεγάλοι και μεγαλύτεροι από το κανονικό.

Στα στατιστικά, 26 μετοχές είδαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, μεταξύ αυτών και οι τρεις από τις τέσσερις τραπεζικές (εξ. ΑΛΦΑ). Και μάλιστα, κάποιες σημείωσαν και ιστορικά υψηλά, όπως ΟΤΟΕΛ, CENER και ΜΥΤΙΛ.

Ο Γενικός Δείκτης είδε νέα υψηλά 8ετίας, πατώντας και τις 1200 μονάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχουμε κλείσει 26 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 32, με παράλληλη απόδοση πέριξ του +50%.

Το ΧΑ συνεχίζει να υπεραποδίδει αισθητά έναντι όλων των μεγάλων παγκοσμίως, με ενδεικτικό εξάμηνο στο +35% (ΔΤΡ +59%) έναντι S&P500 +5,7% και Nasdaq100 +13,5%.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες μεταβολές είδαν τα χαρτιά που ήδη έχουν τρέξει, επιρρωνύοντας την πεποίθηση ότι η άνοδος είναι ποιοτική και μεστή, όπως ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ κ.α.

Κλαδικά, υπερέχουν ΑΠΕ, Τράπεζες, πληροφορική και κατασκευές/υποδομές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.