Στις ράγες… θα βάλει η ανάδειξη μίας σταθερής κυβέρνησης εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις που είχαν μπει στον πάγο λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Πρόκειται για διαγωνισμούς παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Είτε πρόκειται για τελικές φάσεις διαγωνισμών υποβολής προσφορών είτε για προετοιμασία εισαγωγής μετοχών στο Χρηματιστήριο είτε για αποκρατικοποιήσεις και παραχωρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της μεταβίβασης στους νέους επενδυτές.

ΤΑΙΠΕΔ: Στη σκιά της εκλογικής αβεβαιότητας οι αποκρατικοποιήσεις

Ειδικότερα στην τελευταία φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών βρίσκεται η παραχώρηση της Αττικής Οδού, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Εγνατίας Οδού, η εισαγωγή πακέτου μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης μεταβίβασης μετοχών του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ.

Αττική Οδός

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά την Αττική Οδό και το διαγωνισμό για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταθέσει την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις 10 Ιουλίου αντί για 29 Μαίου όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί και ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές. Η λήξη της υφιστάμενης σύμβασης είναι το 2024 και ο χρόνος πιέζει, με δεδομένο το ό,τι θα απαιτηθεί ένας χρόνος μετά την ανάδειξη του πλειοδότη του διαγωνισμού για τη μεταβίβαση της παραχώρησης.

Πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των ξένων επενδυτών φαίνεται να έχουν και δεύτερες σκέψεις ως προς το ύψος των οικονομικών προσφορών που θα υποβάλλουν με τους Έλληνες εταίρους.

Σημειωτέον ότι στη συντριπτική πλειονότητα των σχημάτων οι διεθνείς επενδυτές έχουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Πληροφορίες θέλουν να υπολογίζουν πολύ την αύξηση του κόστους δανεισμού μετά την άνοδο των επιτοκίων αλλά και το γεγονός της κυβερνητικής απόφασης να μειωθούν τα διόδια από τα 2,80 στα 2,50 ευρώ με ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αναλάβει την παραχώρηση για τα επόμενα χρόνια θα έχει μειωμένα έσοδα. Έτσι ο συνδυασμός της ανόδου του κόστους δανεισμού με λιγότερα έσοδα τους οδηγεί στην υποβολή πιο σφιχτών οικονομικών προσφορών, έναντι των αρχικών προσδοκιών κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ.

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

Αμέσως μετά τις εκλογές, οι πληροφορίες θέλουν τους μετόχους του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών να υπογράφουν μνημόνιο κατανόησης για την εκκίνηση των διαδικασιών της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών του 30% των μετοχών. Θα ακολουθήσει δημόσια προσφορά για την προσέλκυση επενδυτών.

Όπως αναφέρουν πηγές, ότι το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ αποτιμάται σε περίπου 800 εκ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να έχει έρθει σε συμφωνία με του δύο άλλους μετόχους του «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις εταιρείες AVIALLIANCE GmbH και την AVIALLIANCE Capital GmbH & Co. KGaA που ελέγχονται από το μεγάλο καναδικό fund PSP. Οι δύο αυτές εταιρείες κατέχουν αθροιστικά το 40% και, όπως αναφέρουν πηγές, φέρεται να προτίθενται για την απόκτηση του 10% από το 30% του ΤΑΙΠΕΔ που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συμφωνία, λέγεται ότι περιλαμβάνει κι ένα premium επί της τιμής.

Το υπόλοιπο 20% του πακέτου των μετοχών που πρόκειται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα διατεθεί στην ελεύθερη διασπορά. Δηλαδή όποιος επενδυτής ενδιαφέρεται μπορεί να αγοράσει μετοχές.

Εγνατία Οδός

Στην ουρά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αποκρατικοποίησης βρίσκονται κι άλλες υποδομές και εταιρείες του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Μία από αυτές είναι η Εγνατία Οδός. Παρά το γεγονός πως εδώ και πολλούς μήνες έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντούτοις εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αναπροσαρμογή των διοδίων. Το προεκλογικό κλίμα δεν ευνοεί πολιτικά τέτοιες αποφάσεις.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Η προεκλογική περίοδος φρέναρε… και τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην κοινοπραξία που αναδείχτηκε πλειοδότης και αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. -ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε..

Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν και οι διαγωνισμοί για την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ με την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή. Πρόκειται για το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ADHOLDINGS.

ΛΑΡΚΟ

Με νομοθετική ρύθμιση το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ έχει παραταθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2024 ώστε να ολοκληρωθούν εκκρεμότητες που αφορούν στην υπόθεση της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων (είχε καταδικαστεί η Ελλάδα) και οι συμβάσεις για τη μεταβίβαση των μεταλλείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Εκκρεμότητες υπάρχουν επίσης και με εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία