Για τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία και την αγροτοδιατροφή μίλησαν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Θωμάς Μπαρτζάνας, και ο γενικός διευθυντής της Smart Agrohub, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος.

Ο αγροτικός πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να γίνει ψηφιακός, τόνισε ο κ. Μπαρτζάνας, σημειώνοντας ότι προσπάθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι η συγκέντρωση δεδομένων από διάφορες πηγές και η διανομή τους στους ενδιαφερόμενους, σε συνδυασμό με την επίτευξη σύμπλευσης των εταιρειών του κλάδου.

ΣΕΚΕΕ – HETIA: Η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες

Για την Smart Agrohub, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος είπε ότι είναι ουσιαστικά ένα σχήμα με πολλούς συμμετέχοντες, ένα πολυμετοχικό σχήμα με αντικείμενο την αγροτοδιατροφή το οποίο απευθύνεται στις εταιρείες αγροτοτεχνολογίας. «Είναι ουσιαστικά ένα hub που προσφέρει b2b υπηρεσίες», σημείωσε.

Το project απευθύνεται σε αυτούς που διαθέτουν κάποιας μορφής σχετική υποδομή, αλλά με κάποια κλιμάκωση, ενώ τονίστηκε ότι η πραγματική καινοτομία βρίσκεται στην εκπαίδευση σε αυτά τα συστήματα.

Σχετικά με την παρακολούθηση της παραγωγής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη ψηφιοποίησης της διαδικασίας, ανάγκη διασύνδεσης των δεδομένων μέχρι «το ράφι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει η ανάγκη παροχής κινήτρων αλλά και καθιέρωσης και εφαρμογής κανονιστικού πλαισίου ενώ τόνισε ότι στοίχημα παραμένει η βιωσιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας.

Για το πώς αντιμετωπίζεται αντίστοιχα θέματα στο εξωτερικό, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος είπε ότι παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα υπάρχουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, τις ΗΠΑ είναι λίγο πιο προχωρημένα τα πράγματα όπως και σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Πάντως, όπως τόνισε, η τάση είναι προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης.

Ο κ. Μπαρτζάνας από την πλευρά του είπε επίσης ότι η τεχνολογία βοηθάει και με τις προβλέψεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, μειώνοντας τις επιπτώσεις, τονίζοντας ότι τελικά «η τεχνολογία υπάρχει και δίνει λύσεις στο θέμα της κλιματικής αλλαγής».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδιαφέρον για επιστροφή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μπαρτζάνας είπε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με την εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών». Είπε επίσης ότι αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που βλέπουν την αγροτική παραγωγή σαν μια μορφή επένδυσης, σε συνδυασμό με την επένδυση σε καινοτομία και νέες τεχνολογίας.

Τέλος, προαναγγέλθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν νεότερα σχετικά με την πειραματική παραγωγή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Smart Agrohub. «Θα είναι το πιο σύγχρονο τεχνολογικά αγρόκτημα της Ελλάδος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος, με πειραματικό προσανατολισμό, άρα τα συμπεράσματα θα είναι χρήσιμα για όλο τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών