Για την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων μίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Θωμάς Αθανασίου της L-Stone Capital, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του fund management.

Η L-Stone Capital είναι μια εταιρεία που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή χρηματοδοτεί startups. Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου έχει επιστρέψει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα μετά από επαγγελματική σταδιοδρομία 16 χρόνων στον τραπεζικό κλάδο, στο Λονδίνο.

Beyond 2023: Οι έξυπνες επενδύσεις, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες

«Θέλουμε οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε να έχουν έδρα στην Ελλάδα», είπε ο κ. Αθανασίου σημειώνοντας παράλληλα ότι πλέον και στη χώρα μας έχει αρχίσει να αλλάζει το μοντέλο της επιχειρηματικότητας. «Παλιά ίσχυε η έννοια της οικογενειακής επιχείρησης, αυτό πλέον αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «αν βρούμε ανθρώπους με τις κατάλληλες ιδέες και εμείς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με επαφές θα μπορούμε πλέον να δημιουργούμε τα δικά μας success stories».

«Θέλουμε να δίνουμε κίνητρα σε ανθρώπους να επιστρέψουν στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Αθανασίου. «Καλές ιδέες υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι ποια μπορεί να γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση» τόνισε ενώ όπως είπε οι διεθνείς συγκυρίες πάντα μετράνε.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της L-Stone Capital ο κ. Αθανασίου είπε ότι οι επενδύσεις δεν γίνονται αποκλειστικά σε ορισμένους τομείς. Αντίθετα, γίνεται μία ανάλυση τριών παραμέτρων: καταρχήν το digitalization ανεξαρτήτως κλάδου (ψηφιοποίηση), την κυκλική οικονομία και τέλος την βιωσιμότητα (ESG) παρέχοντας και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αυτό το κομμάτι.

Στο ερώτημα πώς επιλέγεται μια ιδέα για χρηματοδότηση, είπε ότι υπάρχει μια λίστα προϋποθέσεων αλλά βασικό είναι να μην είναι απλά μια ιδέα, «θα θέλαμε να έχει κοπεί ένα τιμολόγιο, δηλαδή να έχει ξεκινήσει την δραστηριότητά της η εταιρεία».

Μέχρι σήμερα οι εταιρεία έχει πραγματοποιήσει δύο επενδύσεις ενώ όπως είπε ο κ. Αθανασίου κάποιες φορές «ήμασταν κοντά στο να επενδύσουμε σε εταιρεία που είχε πολλές προϋποθέσεις αλλά κάτι της έλειπε»

Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων σημείωσε ότι αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων είναι «πρακτικά εταιρείες δεν έχουν άμεσα κέρδη, άρα επενδύεις στην προοπτική των κερδών» κάτι που δυσκολεύει την χρηματοδότηση από τράπεζες με τον κλασικό τραπεζικό δανεισμό.

Άρα προκύπτει η ανάγκη για ένα διαφορετικό το μοντέλο επενδύσης γιατί δεν μπορεί να δοθεί ένα τυπικό δάνειο, οπότε έρχεται η επιλογή της επένδυσης με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο. Γενικώς, όπως παρατήρησε, «η επένδυση στις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι risky για τις mainstream τράπεζες».

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, μπορεί μια καλή ιδέα να είναι καλή μόνο για την Ελλάδα, κάποια μπορεί να απαιτεί πάρα πολύ χρήματα και χρόνο το θέμα είναι να βρεις τη χρυσή τομή. Πάντως, όπως ανέφερε, οι περισσότερες ιδέες startup εταιρειών μπορούν να λειτουργήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο και συνήθως είναι λύσεις που ανταποκρίνονται σε παγκόσμιες ανάγκες.

«Πλέον είναι πιο εύκολο μια καλή ιδέα να “ακουστεί” και να προσελκύσει κεφάλαια για να υλοποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν», κατέληξε ο Θωμάς Αθανασίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News