Τα υψηλότερα από το συνηθισμένο (για αυτήν την εποχή) αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την αναιμική ζήτηση μεσούσης της άνοιξη, επιτείνουν την πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα στον κόμβο TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησαν κατά 1,5% στα 30,84 δολάρια ( 28,68 ευρώ ) ανά μεγαβατώρα (MWh).

Ευρώπη: Μετά το φυσικό αέριο έρχονται κοινές αγορές σε υδρογόνο και πρώτες ύλες

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2021, όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία κορυφώθηκε  με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι ασθενής μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης και η καλοκαιρινή ζήτηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ασθενής είναι και η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία.

Τα αποθέματα, από την άλλη, είναι πολύ υψηλά για αυτήν την εποχή επίπεδα.

Γεμάτες οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 66%, περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Το ποσοστό αποθηκευμένου του φυσικού αερίου είναι το υψηλότερο για αυτήν την εποχή του έτους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Τα υψηλά αποθέματα ενόψει του καλοκαιριού και η ασθενής ζήτηση υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι παρέλθει.

Ωστόσο, αναλυτές και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εφησυχάζει ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Προειδοποιήσεις

Η Ευρώπη μπορεί να έχει κάνει καλή δουλειά για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μετριάσει την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά «δεν έχει βγει από το δάσος» ακόμη.

Αυτό δήλωσε στο CNBC στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ, εξηγώντας πως «η Ευρώπη μπόρεσε να τροποποιήσει τις ενεργειακές αγορές της, να μειώσει το μερίδιό της στο ρωσικό φυσικό αέριο σε λιγότερο από 4%, και η οικονομία της δεν πέρασε ακόμη από ύφεση». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι εκπομπές στην Ευρώπη έχουν μειωθεί… και η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται σε πολύ αξιοπρεπή επίπεδα», είπε ο Μπιρόλ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Η Ρωσία παραδοσιακά διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύμπλεγμα, αλλά η εξάρτηση της Δύσης από τη ρωσική ενέργεια έχει μειωθεί σημαντικά καθώς συνεχίζεται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια