Η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου αύριο, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

«Αναμένουμε από την εταιρεία να αναφέρει ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων καθώς οι συνθήκες της αγοράς ομαλοποιούνται ενώ υποστηρίζεται από το ενδιάμεσο πλαίσιο ηλεκτρικής ενέργειας που εισήχθη την 1η Ιουλίου 2022» αναφέρει σε ανάλυσή της η Axia Research.

Σημειώνεται ότι η Axia έχει σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή της ΔΕΗ  και τιμή-στόχο τα 13,20 ευρώ (η μετοχή έκλεισε στα 9,43 ευρώ στις 23 Μαΐου).

Ειδικότερα, η Axia Research προβλέπει ότι τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 267 εκατ. ευρώ, ή 57% υψηλότερα σε ετήσια βάση» αναφέρει και προσθέτει ότι από την πλευρά του ισολογισμού, αναμένει αύξηση των WC λόγω των πληρωμών για δικαιώματα εκπομπών σε επίπεδο παρόμοιο με πέρυσι (1 τρίμηνο 22: 456 εκατ. ευρώ), ενώ το capex θα πρέπει να αυξηθεί για να στηρίξει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και διανομή.

Ζήτηση

Σύμφωνα με την ανάλυση, η  συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το α’ τρίμηνο του 23 παρουσιάζεται μειωμένη κατά 9,6% σε ετήσια βάση λόγω της χαλάρωσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Αναμένει περαιτέρω μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην τοπική αγορά σε 61% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο (έναντι 64% το 1ο τρίμηνο του 22).

Οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια του τριμήνου παρουσιάζονται μειωμένοι κατά 5,7% σε ετήσια βάση στις 7,6 TWh. Δεδομένης της αποκλιμάκωσης του TTF, εκτιμά ότι ότι η πραγματοποιηθείσα μέση τιμή θα έχει πέσει σε επίπεδα πλησιέστερα σε αυτά του α’ τριμήνου πέρυσι (-1,5% σε ετήσια βάση /-33% τριμηνιαία). «Αυτό μας οδηγεί να υπολογίσουμε ότι οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΗ το α’ τρίμηνο του 23 έφτασαν τα 1,985 δισ. ευρώ (-11,7% σε ετήσια βάση)» τονίζει.

Από την πλευρά της παραγωγής, οι συνολικοί όγκοι παραγωγής της ΔΕΗ εκτιμώνται σε 4,5 TWh (-29,0% σε ετήσια βάση), με την παραγωγή φυσικού αερίου μειωμένη κατά 54% σε ετήσια βάση, την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 32,6% χαμηλότερη σε ετήσια βάση και την παραγωγή λιγνίτη αυξημένη κατά 37,3% σε ετήσια βάση. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η Axia εκτιμά  το κόστος των καυσίμων σε 370 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 23 (-36,2% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας κυρίως τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Συνολικά, εκτιμά ότι το EBITDA το 1ο τρίμηνο του 23 θα ανέλθει σε 267 εκατ. ευρώ (+57,1% σε ετήσια βάση).

Όσον αφορά τις ταμειακές ροές, αναμένει αύξηση του WC αντανακλώντας, σε μεγάλο βαθμό, την εποχικότητα.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση, αναμένεται να αυξηθεί λόγω των δαπανών για διανομή και ΑΠΕ, ενώ το καθαρό χρέος θα αυξηθεί από το 1,39 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στο τέλος του 2022 πλησιάζοντας στο όριο των 2,0 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις