Στον χορό των παρατάσεων του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μπήκε το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές.

Έτσι, με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023  η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Πώς θα σβήσετε τα τεκμήρια με εισοδήματα από το παρελθόν

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Δεν αποκλείεται όπως συνέβη και πέρυσι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις με παράλληλη παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%. Η λήψη τέτοιων αποφάσεων θα απασχολήσει τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων γίνεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί μόλις 1,6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων.

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει σε σύνολο 313.817 ΑΦΜ φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφή ήδη έχουν πιστωθεί 39,3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 174.516 φορολογουμένων.

Η τελευταία πληρωμή έγινε στις 19 Μαΐου για δηλώσεις που υποβλήθηκαν από 10 έως 17 Μαΐου και η επόμενη αναμένεται πριν το τέλος του μήνα.

Όπως προκύπτει με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τρεις στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022. Ο λογαριασμός για τους υπόλοιπους φορολογούμενους είναι είτε μηδενικός είτε πιστωτικός.

Οι δόσεις

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με «πλαστικό» χρήμα θα κερδίσουν έκπτωση 3%.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες