Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης την Πέμπτη, μια μέρα μετά τα δυσμενή στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, τα οποία υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι ο πληθωριστικός κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και πως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο στόχαστρο της  αγοράς μπαίνουν επίσης και τα στοιχεία, που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία μπήκε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τα νοικοκυριά να περιορίζουν τις δαπάνες τους. Ωστόσο, αυτό το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος στρέφεται στη «φαινομενικά ατελείωτη αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ», ανέφεραν αναλυτές της DZ bank.

Εύσημα Moody’s στην Ελλάδα για το χρέος – Κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025

Παρά την άνοδο που καταγράφεται στο ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού, οι αποδόσεις τους ελληνικών 10ετών τίτλων εξακολουθούν να υποχωρούν και διαμορφώνονται 3,88% με το spread να υποχωρεί στις 135 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, διαμορφώνονται στο 2,47%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα. Η απόδοση του τίτλου διετούς διάρκειας ξεπέρασε προς στιγμήν το 2,9%. Ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται στο 4,3%.

Η επενδυτική βαθμίδα

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένη Κυριακής, οι αγορές φαίνεται να αντιδρούν θετικά. Όπως είχε γράψει το Bloomberg, οι εκλογές θεωρήθηκαν από αναλυτές και επενδυτές ως το τελευταίο εμπόδιο που στέκεται στην πορεία του έθνους προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια, και η νίκη Μητσοτάκη θεωρήθηκε ως το πιο φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα. Το 2022, το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ μειώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», σχολίασε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση προεξοφλείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα είναι μια σημαντική στιγμή καθώς ένα στίγμα που υπάρχει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί».

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεδομένης της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης και του τρέχοντος χαμηλού κόστους του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, κάτι που θα θεωρείται καθοριστικό για το ελληνικό χρέος έτσι ώστε να ανακτήσει την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα. Προσθέτουν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022.

Τα εύσημα Moody’s

«Πιστωτικά θετικό» θεωρεί ο οίκος Moody’s το ενδεχόμενο από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να προκύψει νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21ης Μαΐου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια ακόμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα υποδηλώνει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα, κάτι που θα αποτελέσει ένα «πιστωτικά θετικό» γεγονός.

Όπως αναφέρεται, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές