Το ποσό των 46.375.600 ευρώ θα χορηγηθεί για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος το 2023, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, ενώ για όλη την τετραετία εφαρφογής του νέου συστήματος, ο προϋπολογισμός αναμένεται να αγγίξει τα 231.878.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι λεπτομέρειες εφαρμογής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βόειου κρέατος, καθορίστηκε με εφαρμοστική απόφαση της νέας ΚΑΠ, ενώ αναμένονται και οι υπόλοιπες αποφάσεις για το σύνολο των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικής και φυτικής παραγωγής.

ΚΑΠ: Ποιες είναι οι απαιτήσεις της αιρεσιμότητας και πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

Οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με την απόφαση, τα μέτρα παρέμβασης που θεσπίζονται είναι τα ακόλουθα:

  • Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1-32.3-2).

Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

  • Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3).

Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.

  • Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1-32.3-4).

Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Πώς θα κατανεμηθεί ο προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 για το Μέτρο Α ανέρχεται σε 113.400.000 ευρώ, για το Μέτρο Β σε 8.853.000 ευρώ και για το Μέτρο Γ σε 109.625.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Παράλληλα, ο ετήσιος προϋπολογισμός ανά Μέτρο, αρχής γενομένης από το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 ευρώ, για το Μέτρο Β σε 1.770.600 ευρώ και για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Α είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι/-ες είναι ενεργοί γεωργοί, είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης και κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης, εκτρέφουν στην εκμετάλλευσή τους τουλάχιστον 6 επιλέξιμα, θηλυκά βοοειδή, οποιασδήποτε φυλής και παραγωγικής κατεύθυνσης, ηλικίας από 18 μηνών έως 12 ετών και για τα οποία υποβάλλουν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.

Παράλληλα, συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (AKIS, «Agricultural Knowledge and Innovation System», δηλαδή «σύστημα γνώσης και καινοτομίας στη γεωργία»), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Α είναι τα θηλυκά βοοειδή που έχουν ηλικία από 18 μηνών έως 12 ετών, έχουν γεννήσει μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01.01 έως και τις 31.12), όπως διαπιστώνεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) και τα νεογέννητα μοσχάρια έχουν καταγραφεί και σημανθεί, σύμφωνα με ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση θανάτου του νεογέννητου μόσχου πριν τη σήμανσή του, το θηλυκό βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Για το Μέτρο Β

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Β είναι οι επίσης, κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι ενεργοί γεωργοί και εΕίναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.

Συγχρόνως, κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθμό, επιλέξιμους μόσχους, ηλικίας 11-12 μηνών, αρσενικούς ή/και θηλυκούς, οι οποίοι να έχουν εκτραφεί στην εκμετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο, τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή, προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης του σφάγιου ή/και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς και συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Β είναι τα αρσενικά ή/και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Έχουν σφαγεί μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01.01 έως και τις 31.12), σε ηλικία από 11 έως 12 μηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ημερομηνίες σφαγής της βάσης δεδομένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ημερομηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασμό με το ΟΠΣΚ.
  • Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
  • Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών στην ίδια εκμετάλλευση πριν τη σφαγή τους.

Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Για το Μέτρο Γ

Δικαιούχοι του Μέτρου Γ είναι επίσης οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί.
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθμό επιλέξιμους μόσχους (αρσενικά ή/και θηλυκά), οι οποίοι πρέπει να έχουν εκτραφεί στη εκμετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή και σφάζονται σε ηλικία 14-24 μηνών.
  • Προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης του σφάγιου ή/και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Γ είναι τα αρσενικά ή/και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Έχουν σφαγεί μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01.01 έως και τις 31.12), σε ηλικία από 14 έως 24 μηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ημερομηνίες σφαγής των δεδομένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ημερομηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασμό με το ΟΠΣΚ.
  • Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
  • Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών στην ίδια εκμετάλλευση πριν από τη σφαγή τους.
  • Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών