Η θερμότερη πόλη των ΗΠΑ θα γινόταν θανάσιμα ζεστή σε περίπτωση που ένας καύσωνας συνοδευόταν από πολυήμερο μπλακάουτ, υπολογίζει νέα μελέτη, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι κανένα μέτρο για τη μείωση του θερμικού φορτίου δεν θα επαρκούσε εν μέσω κλιματικής αλλαγής.
Περίπου ο μισός πληθυσμός του στην Αριζόνα θα κατέληγε στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εκτιμά η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology.
Σχεδόν το ίδιο δραματική θα ήταν η κατάσταση και σε άλλες θερμές πόλεις όπως η Ατλάντα και το Ντιτρόιτ, έδειξαν οι προσομοιώσεις.
Χτισμένο στη μέση της ερήμου Σονόρα, το Φίνιξ των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η θερμότερη αμερικανική πόλη και η πόλη με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για πολλούς μήνες τον χρόνο η ζωή θα ήταν αβίωτη χωρίς κλιματιστικά, τα οποία όμως θα μπορούσαν να σταματήσουν να λειτουργούν σε περιόδους μεγάλης ζήτησης όπως οι καύσωνες.
Στην περίπτωση του Φίνιξ, η ανάλυση βασίστηκε στο σενάριο ενός καύσωνα των 45 βαθμών Κελσίου που συνδυάζεται με διήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης και σταδιακή επαναφορά τις επόμενες ημέρες.
Σε αυτή την περίπτωση, περίπου 790.000 άνθρωποι θα κατέληγαν στο στα επείγοντα με θερμοπληξία και άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον καύσωνα. Τα 3.000 διαθέσιμα κρεβάτια δεν θα επαρκούσαν και σχεδόν 13.000 άτομα θα πέθαιναν, εκτιμούν οι ερευνητές.
«Θα το περιέγραφα ως τον μεγαλύτερο κλιματικό κίνδυνο που μπορούμε να φανταστούμε» σχολίασε στους New York Times ο Μπράιαν Στόουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα του χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες στις οποίες θα εκτίθεντο οι κάτοικοι αν η ηλεκτροδότηση συνεχιζόταν ή διακοπτόταν στη διάρκεια κύματος ζέστης.
Οι ερευνητές εκτίμησαν τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό διαφόρων κτηρίων και χρησιμοποίησαν δεδομένα του υπουργείου Εργασίας για να υπολογίσουν πόσο χρόνο θα περνούσαν οι κάτοικοι σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους ανάλογα με την ηλικία, το φύλο το επάγγελμα και το εισόδημά τους.
Στην Ατλάντα, μια πολυήμερη διακοπή ηλεκτροδότησης σε μέρες καύσωνα θα έστελνε στα επείγοντα 11.600 κατοίκους ή το 3% του πληθυσμού. Οι 2.000 διαθέσιμες κλίνες δεν κρεβάτια δεν θα επαρκούσαν και έξι άνθρωποι θα πέθαιναν. Σε ένα ανάλογο περιστατικό στο Ντιτρόιτ, ο απολογισμός θα έφτανε τους 216 νεκρούς.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη πάσχει από ορισμένες αδυναμίες, καθώς για παράδειγμα πολλοί κάτοικοι θα εγκατέλειπαν την πόλη και οι δημοτικές αρχές θα άνοιγαν κλιματιζόμενους χώρους με γεννήτριες.
Μέτρα άμυνας εξάλλου υπάρχουν: αν οι τρεις πόλεις φύτευαν αρκετά δέντρα για καλύψουν στη σκιά τους μισούς δρόμους, οι θάνατοι θα μειώνονταν κατά 14% στην Ατλάντα, 19% στο Ντιτρόιτ και 27% στο Φίνιξ.
Καθώς όμως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των κυμάτων καύσωνα, η μελέτη εκτιμά ότι οι θάνατοι θα αυξάνονταν περισσότερο.
Πηγή: in.gr
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;